Grand Prix-wegrace van Duitsland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Grand Prix van Duitsland voor motorfietsen is een wegrace wedstrijd, die sinds 1925 wordt verreden en in 1952 voor het eerst meetelde voor het wereldkampioenschap. Sinds 1998 vindt de wedstrijd op de Sachsenring in de buurt van Hohenstein-Ernstthal plaats.

Geschiedenis[bewerken]

GP van Duitsland 2010

De eerste Grote Prijs van Duitsland vond in 1925 op de Berlijnse AVUS plaats. Daarna werd hij tot 1939 regelmatig verreden, in eerste instantie op de AVUS, dan op de Nürburgring en later op de Sachsenring. In de jaren 1927 en 1936 was de wedstrijd als Grote Prijs van Europa van de F.I.C.M. uitgeschreven; de winnaar in de respectievelijke klassen wonnen tegelijkertijd de Europese titel, daar tot 1937 het Europese kampioenschap in slechts één wedstrijd tegelijkertijd met een nationale wedstrijd verreden werd. Ook in 1938 en 1939 hoorde de Grote Prijs van Duitsland tot het Europese kampioenschap, die toen uit meerdere Grote Prijzen bestond.

Sinds 1951 vindt de Grand Prix, nadat Duitsland weer was opgenomen in de FIM, jaarlijks plaats en wisselde vaak in een tweejaarlijks ritme van locatie. In de jaren vijftig en zestig was Zuid-Duitsland met de Stuttgarter Solituderennen en de Hockenheimring vaak vertegenwoordigd. Op de Nürburgring werd vaak in plaats van de bekendere Nordschleife de kortere en minder riskante Südschleife bereden. Nadat in 1970/71 alleen de Nürburgring-Nordschleife omgebouwd werd, wisselden tot 1980 de Hockenheim- en Nürburgring elkaar jaarlijks af.

In 1974 kwam het tot een boycot van de wedstrijd op de Nürburgring door vele buitenlandse coureurs vanwege vragen over de veiligheid. Achtergrond was dat de Grand Prix samen met de Eifelrennen voor automobielen verreden werd en daarom uit brandveiligheidsoverwegingen geen strobalen als veiligheidsmaatregel van de baan gebruikt konden worden, hoewel deze toentertijd voor wegraces gebruikelijk waren. De wedstrijden werden vervolgens door Duitse coureurs gewonnen, die onder normale (en droge) omstandigheden kansloos geweest waren.

In 1984 vond de wedstrijd voor het eerst op het nieuw gebouwde Grand-Prix-circuit van de Nürburgring plaats. In de jaren negentig namen de toeschouwersaantallen sterk af, waarop men besloot naar het nieuw gebouwde circuit de Sachsenring te verhuizen, alwaar de wedstrijd tot op heden nog wordt verreden.

Externe links[bewerken]