Grand Stade Lille Métropole

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Grand Stade Pierre Mauroy
Bestand:Facade Est Grand Stade.JPG
Plaats Villeneuve d'Ascq Vlag van Frankrijk Frankrijk
Capaciteit 50.186
Bouwjaar 2009-2012
Geopend 17 augustus 2012
Kosten 282 miljoen
Architect(en) Valode & Pistre en Pierre Ferret
Eigenaar Stad Rijsel (LMCU)
Bespelers Lille OSC
Eerste wedstrijd Lille OSC 1 - 1 AS Nancy
Portaal  Portaalicoon   Sport

Het Grand Stade Pierre Mauroy is een voetbalstadion in de agglomeratie van de Franse stad Rijsel. Het is het thuisstadion van de eersteklasser Lille OSC en biedt plaats aan 50.186 toeschouwers. Het staat in de gemeente Villeneuve d'Ascq en is het belangrijkste stadion van de metropool. Het werd geopend in augustus 2012.

Het stadion[bewerken]

Kosten en financiering[bewerken]

De bouw van het stadion zou naar verwachting 324 miljoen euro kosten, waarvan 282 miljoen voor het stadion en parking en 42 miljoen voor onder andere een hotel, een winkelcentrum, een restaurant, enz. Toen ook de vervoersinfrastructuren moesten worden verbeterd, liep het bedrag op tot 613 miljoen euro. Om deze kost te kunnen bemachtigen, werd deze gespreid over: de Frans bestuurlijke regio Nord-Pas-de-Calais (45 miljoen euro), de stad Rijsel (24,7 miljoen euro per jaar over 31 jaar) en de voetbalclub Lille zelf (7,5 miljoen euro per jaar). Na de aardbeving in Japan in maart 2011 werd verplicht dat alle nieuwbouwen een beveiliging hadden tegen aardbevingen. Hierdoor liep de kost nog eens op met 91 miljoen euro.

Functies[bewerken]

Het stadion heeft een capaciteit van 50.186 toeschouwers, waarvan er 4.965 business-seats zijn, 1.842 luxury-box seats, 448 protocol seats en er 326 plaatsen zijn gereserveerd voor de pers. Het stadion heeft een eigen bijzonderheid: La Boîte à Spectacles. Het veld kan voor de helft naar boven gebracht worden en op de andere helft komen te liggen, waardoor er ook concerten en andere sporten (zwemmen, basketbal) mogelijk zijn. De capaciteit van de Boîte à Spectacles kan variëren van 6.900 tot 30.000 plaatsen. Ook wordt het stadion in zijn volledigheid gebruikt voor rugbywedstrijden. Het stadion heeft een schuifdak, waardoor er kan gesport worden bij slecht weer. Het is erkend als HQE door zijn gebruik van zonnepanelen en twee windmolens, die het stadion van elektriciteit voorzien. Het stadion is bereikbaar via de A22 (afrit 9), de N227 en via de metro. Het is geclassificeerd als 5-sterrenstadion door de UEFA en wordt gebruikt bij het EK voetbal 2016.

Externe links[bewerken]