Grange Hill (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Grange Hill is een voormalige Britse televisieserie die zich afspeelt op een middelbare school in een fictieve wijk van Londen (Northam). De serie werd van 1978 tot 2008 uitgezonden door de BBC. In Nederland zond de NCRV begin 1982 enkele afleveringen uit onder de titel De Lieverdjes van Grange Hill.

Geschiedenis[bewerken]

BBC studio: 1978-1985[bewerken]

 • Seizoen 1 (1978): de eerste afleveringen werden in 1977 opgenomen.
 • Seizoen 3 (1980): de jongere leerlingen komen in beeld, waaronder Pogo Patterson, Suzanne Ross (Suzanne Tully), Stewpot Stuart (Mark Burdis) en de bullebak Gripper Stebson (Mark Savage). De oudere leerlingen mogen eindelijk uit het uniform, maar lang duurt dat niet omdat Gripper en Pogo (die door zijn belager Stompie wordt genoemd) elkaar te lijf gaan. Desondanks blijft Tucker Jenkins (Todd Carty) in z'n leren jasje rondlopen.
 • Seizoen 4 (1981): de schoolreis naar Frankrijk wordt afgelast omdat Tucker en Alan (Humphries; George Armstrong) hun vriendje Tommy Watson (Tommy McCarthy) de bus in hebben gesmokkeld.
 • Seizoen 5 (1982): de nieuwe generatie bestaat uit o.a. Zammo Maguire (Lee MacDonald) en Roland Browning (Erkan Mustafa); die laatste heeft grote moeite om zich aan te passen en is vanwege z'n dik-zijn een makkelijk slachtoffer voor Gripper. Als het hem te veel wordt loopt hij weg en neemt hij z'n toevlucht tot troosteten. Tucker treedt tijdens het schoolfeest op als rockzanger en krijgt een jaar later zijn eigen serie; Tucker's Luck loopt drie seizoenen en gaat over de belevenissen van Tucker, Alan en Tommy als steuntrekkende schoolverlaters.
 • Seizoen 6 (1983): Gripper wordt extreem-rechts na de komst van Randir Singh (Kaka Singh) die aanvankelijk met zijn Sikh-geloof worstelt. Ook Roland moet het ontgelden omdat hij er "niet echt Engels" uitziet. Gripper wordt, tot grote opluchting van velen, van school gestuurd maar zal twee jaar later nog een keer terugkeren om een inbraak te plegen.
 • Seizoen 7 (1984): tijdens een schoolreis naar Wales breekt Roland z'n been nadat hij van een stapelbed afvalt. Mr. Baxter, de gymleraar, toont echter geen medelijden; die heeft tenslotte een emmer water over zich heen gekregen.

Elstree studio: 1986-2002[bewerken]

 • Seizoen 9 (1986): Zammo ontwikkelt een heroïneverslaving. In het kader van een anti-drugscampagne neemt de cast het nummer Just Say No op en scoort er in Engeland een top 20-hit mee. Later zullen een acteurs toegeven dat ze tijdens een bezoekje aan het Witte Huis stiekem een jointje hebben gerookt.
 • Seizoen 13 (1990): de jaren 90 worden ingeluid met een nieuw thema en de leerlingen krijgen een leraar van Nederlandse afkomst voor zich.
 • Seizoen 17 (1994): er worden twee gehandicapte leerlingen geïntroduceerd.

Liverpool: 2003-2008[bewerken]

 • Seizoen 26 (2003): De opnamen vinden nu in Liverpool plaats. In de eerste aflevering keert Tucker even terug om zijn neefjes Togger en Tigger Johnson naar school te brengen; ook bewijst hij wel z'n haren te verliezen, maar niet z'n streken.
 • Seizoen 29 (2006): de nieuwe wiskundelerares wordt gespeeld door ex-Allo Allo-actrice Kim Hartman.
 • Seizoen 30 (2007): de enige afleveringen die alleen op Children's BBC zijn uitgezonden.
 • Seizoen 31 (2008): de BBC stopt met Grange Hill omdat er behoefte is aan programma's die aansluiten bij de belevingswereld van de huidige generatie kinderen.

Speciaal voor het laatste seizoen wordt The Chicken Song weer gebruikt als themalied. In de slotaflevering komt Tucker weer langs om Togger erop te wijzen niet dezelfde fout te maken als hij door voortijdig van school te gaan. Aan het eind vertrekt Tucker op z'n brommer; critici vinden dit te veel een herhaling van het afscheid van EastEnder Mark Fowler, Carty's andere succesrol.

Waar zijn ze nu ?[bewerken]

 • Todd Carty:
1rightarrow blue.svg Zie Todd Carty voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

.

 • Suzanne Tully presenteerde het jongerenprogramma Razzmatazz en speelde van 1985 tot 1995 de rol van Michelle Fowler in EastEnders. Als fan van Tucker was ze in de wolken toen ze in 1990 te horen kreeg dat Todd Carty haar nieuwe televisiebroer werd. Later werd Tully regisseur van de serie Tracey Beaker.
 • Mark Savage bleef schurkenrollen spelen; hij deed niet mee aan de documentaire ter gelegenheid van het 20-jarig-jubileum, maar was in 2005 wel aanwezig bij de reünie van de Just Say No-cast
 • Erkan Mustafa, in z'n Grange Hill-tijd een fanatiek rugbyspeler, was begin jaren 90 te zien in de comedyserie Chef!; daarna stopte hij met acteren en ging hij in een platenzaak werken.
 • Lee MacDonald werd bokser maar moest daar noodgedwongen mee stoppen.
 • Michelle Gayle speelde in EastEnders de rol van Hattie Tavernier en scoorde in 1994 een hit met Sweetness.

Externe links[bewerken]