Grasmotten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Grasmotten
Muntvlindertje (Pyrausta aurata)
Muntvlindertje (Pyrausta aurata)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Lepidoptera (Vlinders)
Familie
Crambidae (grasmotten)
Afbeeldingen Grasmotten op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Grasmotten op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De grasmotten (Crambidae) zijn een familie van vlinders.

De vlinders zijn zeer variabel in uiterlijk. De onderfamilie Crambinae, oftewel de eigenlijke grasmotten, nemen een smalle, dichtopeengevouwen houding aan op grasstengels waardoor ze erg onopvallend zijn. Andere onderfamilies hebben helder gekleurde patronen die rusten met wijd uitgespreide vleugels.

In veel classificaties zijn de Crambidae behandeld als onderafdeling van de Pyralidae of lichtmotten. Het belangrijkste verschil is de structuur in de oren die praecinctorium genoemd wordt. Deze verbindt twee membranen in de Crambidae, en ontbreekt in de Pyralidae. Het lijkt een kwestie van persoonlijke keus (en dus niet iets van een doorslaggevend verschil) of dit onderscheid een verdeling in twee verschillende families rechtvaardigt, of dat de gezamenlijke aanwezigheid van ventraal geplaatste oren hen in een familie moet plaatsen. De laatste herziening door Munroe & Solis, in Kristensen (1999) behoudt de Crambidae als een zelfstandige familie.

Schadelijke soorten[bewerken]

De rupsen zijn typisch stengelboorders in de grassenfamilie. Omdat deze familie veel belangrijke voedingsgewassen voortbrengt, worden sommige grasmotten als schadelijk beschouwd. De Europese maïsboorder Ostrinia nubilalis is waarschijnlijk de bekendste - in het begin van de 20e eeuw in de Verenigde Staten geïntroduceerd, is hij daar nu in alle, behalve de meest westelijke staten verspreid. Andere economisch schadelijke soorten zijn:

  • Aziatische rijstboorder Chilo suppressalis
  • Suikerrietboorder Diatraea saccharalis

Soorten[bewerken]

Onderfamilie[bewerken]

Acentropinae - Cathariinae - Crambinae - Cybalomiinae - Dichogaminae - Evergestinae - Glaphyriinae - Linostinae - Midilinae - Musotiminae - Noordinae - Odontiinae - Pyraustinae - Schoenobiinae - Scopariinae - Wurthiinae.

Op wikipedia behandelde soorten zijn:

Foto's[bewerken]