Lijst van graven van Évreux

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Graven van Évreux)

De titel Graaf van Évreux is de aanduiding voor een Normandische adellijke titel, en de daarbij behorende rechten en bezittingen, die door verschillende geslachten is gedragen.

Het graafschap van Évreux vindt zijn oorsprong in de voormalige pagus van Évrecin. De eerste graaf van Évreux was Robert de Deen, zoon van de Earl van Normandië, Richard I van Normandië. De politieke betekenis van het Huis van Évreux is belangrijk omdat de titel van Graaf van Évreux verschillende machtige edelen en koningen toebehoorde.

Rolloniden[bewerken | brontekst bewerken]

(afstammelingen van de 1e prins van Normandië, genaamd Rollo).

Huis van Montfort-l'Amaury[bewerken | brontekst bewerken]

Wapen van Montfort-l'Amaury

In 1195 raakt Amalrik IV de titel kwijt omdat de koning van Frankrijk hem deze afneemt en hem schenkt aan Jan zonder Land.

Capet (Capet-Évreux)[bewerken | brontekst bewerken]

Wapen van het Huis Capet-Évreux

Het graafschap kwam van 1200 tot 1298 bij het koninkrijk van Frankrijk toen Filips de Schone het schonk aan zijn broer Lodewijk.

Uiteindelijk geeft Karel VI het graafschap weer terug aan

In 1404 schenkt Karel de Goede het graafschap weer aan de koning van Frankrijk in ruil voor een pensioen van 12 pond en de titel van hertog van Nemours.

Dat was het einde van het graafschap van Évreux, dat in 1569 even opnieuw in het leven werd geroepen door de Franse koning Karel IX van Frankrijk. Deze schonk de titel van Graaf van Évreux aan zijn broer Frans van Anjou (1555-1584), de hertog van Alençon en later van Anjou. Met de dood van de hertog van Alençon verdween de titel.