Greeba Castle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Greeba Castle ligt tussen de vijfde en de zesde mijlpaal van de Mountain Course aan de zuidkant in de buurt van The Highlander
Greeba Castle

Greeba Castle (Scandinavisch: Gnipa, "een heuveltop") is een markant punt op het eiland Man. Het ligt langs de Snaefell Mountain Course, het circuit dat gebruikt wordt voor de Isle of Man TT en de Manx Grand Prix.

Het vormt een van de markante punten langs dit circuit en ligt tussen de 5e en de 6e mijlpaal. Greeba Castle maakte ook deel uit van de Highroads Course en de Four Inch Course, die gebruikt werden voor de Gordon Bennett Trial en de RAC Tourist Trophy van 1904 tot 1922.

Greeba Castle ligt langs de A1 DouglasPeel in de parochie German. Greeba Castle ligt in de vallei tussen Douglas en Peel in een gebied dat overheerst wordt door landbouwgrond, de bergtoppen van Greeba Mountain, Cronk Breck, Cronk-ny-Moghlane en Slieau Ruy. De rivier Dhoo en voormalige spoorlijn Douglas-Peel liggen in de buurt van Greeba Castle.

Aan de voet van Greeba Mountain en de Greeba- of Kings Plantation staan twee Victoriaanse residenties die in 1849 gebouwd werden. Deze gebouwen, Greeba Towers en Greeba Castle, werden ontworpen door John Robinson uit Douglas, een autodidactisch architect die veel huizen en gebouwen in Douglas ontwierp. De schrijver Hall Caine kwam in 1894 naar het eiland Man en huurde Greeba Castle gedurende zes maanden voordat hij naar Peel verhuisde. In 1896 kocht Caine het huis en restaureerde het. Hij woonde er vervolgens tot aan zijn dood in 1931.

Gebeurtenissen bij Greeba Castle[bewerken]

  • Op 7 juni 1976 verongelukte Walter Wörner tijdens de Sidecar TT bij Greeba Castle.
  • Op 30 mei 1989 verongelukte Marco Fattorelli tijdens de training met een 750cc Yamaha bij Greeba Castle.
  • Op 16 augustus 1997 verongelukte Danny Shimmin tijdens de training met een 350cc Aermacchi bij Greeba Castle.
  • Op 31 mei 2000 verongelukte Raymond Hanna tijdens de training met een 250cc Yamaha bij Greeba Castle