Grignan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Grignan
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Grignan (Frankrijk)
Grignan
Situering
Regio Auvergne-Rhône-Alpes
Departement Drôme (26)
Arrondissement Nyons
Kanton Grignan
Coördinaten 44° 25′ NB, 4° 54′ OL
Algemeen
Oppervlakte 43,43 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
1.589[1]
(37 inw./km²)
Hoogte 130 - 471 m
Overig
Postcode 26230
INSEE-code 26146
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Grignan is een gemeente in het Franse departement Drôme (regio Auvergne-Rhône-Alpes). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Nyons. Grignan is een van de Les Plus Beaux Villages de France. De gemeente telde 1.589 inwoners op 1 januari 2021.[1]

Kasteel[bewerken | brontekst bewerken]

De aanblik van Grignan wordt gedomineerd door het kasteel van Grignan, het grootste renaissancekasteel in zuidoost-Frankrijk. In 1035 wordt het voor het eerst vermeld in geschriften. Het gebouw had dan een militaire functie en is gebouwd op een rots met steile wanden. In de 15e eeuw werd de strenge burcht door Gaucher Adhémar omgebouwd tot een luxueus kasteel. Zijn zoon Louis Adhémar, gouverneur van de Provence en ambassadeur in Rome, zette de modernisatie voort.

In de 17e eeuw krijgt het kasteel bekendheid dankzij markiezin de Sévigné. Haar dochter, Françoise Marguerite, trouwde in 1671 met de graaf van Grignan en ging op het kasteel wonen. Er ontstond een beroemd geworden correspondentie tussen moeder, die in Parijs woonde, en dochter. In Grignan staat een standbeeld van madame de Sévigné. In juni/juli wordt ter hare nagedachtenis in Grignan een festijn gehouden over alles wat met schrijven te maken heeft. De schoonzoon van de markiezin, graaf François de Grignan (voluit: François de Castellane Ornano Adhémar de Monteil, Hertog van Termoli, Graaf van Grignan en Campobasso, luitenant-generaal van de Zonnekoning in Languedoc en in de Provence) zette de transformatie van het kasteel voort door grote werkzaamheden binnenin het kasteel te realiseren. Met steun van zijn broers, de aartsbisschop van Arles en de bisschop van Carcassonne, startte hij de realisatie van een nieuwe façade voor de prelatenvleugel, deze bleef echter onvoltooid.

Tijdens de Franse Revolutie is het meubilair van het kasteel verkocht, zijn de façades en de daken neergehaald en is het materiaal verspreid. Het kasteel is verlaten en leeggeroofd.

In 1838 werd het gebouw gekocht door Léopold Faure, een inwoner van Grignan. Hij begon aan een voorzichtige wederopbouw. De volgende eigenaar Boniface de Castellane, trouwde in 1895 met Anna Gould, dochter van de Amerikaanse bankier Jay Gould. Hij spendeerde zo'n 10 miljoen dollar van haar fortuin, onder andere aan de restauratie van het kasteel. In 1906 scheidden ze en was hij genoodzaakt om alle architecturale elementen met een zekere waarde: waterspuwers, schoorsteenmantels, vazen etc. te verkopen om zijn schulden te kunnen betalen.

Tussen 1913 en 1931 werden er eindelijk serieuze werkzaamheden uitgvoerd om de historische waarde van het kasteel te herstellen. Marie Fontaine, de nieuwe eigenaar, restaureerde ruimtes, indeling van de vertrekken en de inrichting in de stijl van vroeger tijden.

In 1979 werd het kasteel aangekocht door het departement van de Drôme. Het wordt in 1993 aangeduid als een historisch monument en als Musée de France, opengesteld voor het publiek.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Grignan bedraagt 43,43 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid is 36 inwoners per km² (per 1 januari 2019).

Kaart van de gemeente met belangrijkste infrastructuur, bodemgebruik en omliggende gemeenten

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Grignan van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.