Grimstad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Grimstad
Gemeente in Noorwegen Vlag van Noorwegen
Locatie provincie in Noorwegen
Locatie gemeente in provincie
Situering
Provincie Agder
Coördinaten 58°21'7"NB, 8°32'40"OL
Algemeen
Oppervlakte 303,86 km²
- land 273,53 km²
- water 30,33 km²
Inwoners
(2021)
23.891
(84 inw./km²)
Overig
Gemeente nr. 4202
Målform Bokmål
Website www.Grimstad.kommune.no
Portaal  Portaalicoon   Noord-Europa

Grimstad is een gemeente in de Noorse provincie Agder. De gemeente telde 22.692 inwoners in januari 2017. De gemeente ligt aan het Skagerak, en grenst aan Arendal in het oosten, Froland en Birkenes in het noorden en Lillesand in het zuidwesten. Grimstad kreeg in 1816 stadsrecht. In 1971 werden de voormalige gemeentes Landvik en Fjære bij Grimstad gevoegd.

De stad Grimstad, met 10.133 inwoners (2007), is bekend door zijn scherenkust en het openluchttheater in Fjæreheia, een voormalige steengroeve, met meer dan 1000 zitplaatsen. De Universiteit van Agder heeft in Grimstad zijn tweede vestiging.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Grimstad werd voor het eerst in de 16e eeuw als havenstad vermeld. Christiaan II van Denemarken, die in 1521 afgezet werd als koning van Denemarken, naar Lier vluchtte maar in 1531 keerde hij terug om alsnog zijn koningschap op te eisen. Zijn vloot werd echter goeddeels vernield en hij zocht een onderkomen in Grimstad. In 1532 gaf hij zich over aan de toenmalige koning, Frederik I van Denemarken, die hem echter tot zijn dood gevangen zette.

In 1622 werd Grimstad een erkende haven. In 1816 werd het ook een marktplaats.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Zeevaartmuseum
  • Stadsmuseum
  • Noors tuinbouwmuseum
  • Agder Teater, een openluchttheater in een verlaten steengroeve
  • Vuurtoren van Homborsund

Grimstad heeft de een na grootste houten kerk van Noorwegen. De kerk ligt op een heuvel genoemd Kirkehea ofwel de kerkheuvel met uitzicht over de omgeving. De kerk is gebouwd in 1881 door Henrik Trapp-Meyer. De kerk telt 1150 zitplaatsen en is daarmee de een na grootste houten kerk van Noorwegen. Op de heuvel staan ook twee grote kanonnen. Deze werden gebruikt om te waarschuwen bij een stadsbrand, om manschappen te organiseren en de bewoners in te lichten.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Drie grote schrijvers hebben een deel van hun leven in Grimstad doorgebracht. Roald Dahl verbleef hier in de zomer in de periode die hij in Noorwegen doorbracht. Henrik Ibsen heeft zes jaar, van 1844 tot 1850, in Grimstad gewoond. Het huis waar Ibsen woonde is nu een museum.

De sterkste band echter heeft Knut Hamsun die 34 jaar in Grimstad woonde. Hamsun kreeg in die periode, in 1920, de Nobelprijs voor de literatuur.

Plaatsen in de gemeente[bewerken | brontekst bewerken]

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

De plaatselijke voetbalclub, FK Jerv, speelt in de eerste divisie.

Geboren in Grimstad[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Panorama haven van Grimstad
Zie de categorie Grimstad van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.