Groenlingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Zie groenling voor de vogel.
Hexagrammidae
Ophiodon elongatus
Ophiodon elongatus
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde: Scorpaeniformes (Schorpioenvisachtigen)
Onderorde: Hexagrammoidei
familie
Hexagrammidae
Gill, 1889
Geslachten
Afbeeldingen Hexagrammidae op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Hexagrammidae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

De Groenlingen (Hexagrammidae) zijn een familie van zeevissen die worden aangetroffen op het continentaal plat in de gematigde en subarctische wateren van de Stille Oceaan. Ze komen voor van zuidelijk Californië tot aan de Aleoeten. De commercieel belangrijkste soort is Ophiodon elongatus, die veel wordt gegeten.

Groenlingen worden gemiddeld rond 50 centimeter lang, maar Ophiodon elongatus kan veel langer worden. Zoals veel andere vissoorten in de orde Schorpioenvisachtigen, hebben ze brede borstvinnen. Het zijn aaseters maar ze vangen en eten ook kleine vissen en bodembewonende dieren, zoals krabben. Ze kunnen worden aangetroffen nabij rotsachtige kusten, in kelpwouden, en vooral tijdens de paartijd in ondiepe inhammen en getijdenpoelen.

Hexagrammos decagrammus is een populaire vis in de sportvisserij. Ophiodon elongatus is lang en olijf-geel van kleur en heeft een vrij grote tandige bek. Oxylebius pictus is kleiner en helderder van kleur, en kan gemakkelijk worden herkend door de lange verticale rode banden.

Lijst van geslachten[bewerken]

Referenties[bewerken]