Groenrugbrilvogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Groenrugbrilvogel
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2016)
Groenrugbrilvogel
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Zosteropidae (Brilvogels)
Geslacht:Zosterops
Soort
Zosterops xanthochroa
Gray, GR, 1859
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Groenrugbrilvogel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De groenrugbrilvogel (Zosterops xanthochroa) is een brilvogel. De soort is endemisch in Nieuw-Caledonië.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De groenrugbrilvogel is 11,5 tot 12,5 cm lang e weegt 8,5 tot 12 gram. De vogel is van boven (kop en rug) donker olijfgroen en hij heeft zoals alle brilvogels een witte ring om het oog. Kenmerkend is de "teugel", een zwarte streep tussen het oog en de snavel waardoor de ring om het oog aan de kant van de snavel wordt onderbroken. De keel en de borst zijn geel en daaronder verandert de kleur in vuilwit. De vleugels zijn bruin en olijfgroen. De snavel is leikleurig en wit aan de basis en wit aan de ondersnavel. Ook de poten zijn leikleurig.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De groenrugbrilvogel komt voor op het hoofdeiland Nieuw-Caledonië en de Loyaliteitseilanden. Het is een vogel van regenwoud tot op een hoogte van maximaal 1000 m boven de zeespiegel, maar de vogel wordt ook gezien in groentetuinen en half open cultuurland op zoek naar rijp fruit en bessen.

Status[bewerken | brontekst bewerken]

De grootte van de populatie is niet gekwantificeerd. De vogel is nog steeds algemeen, maar de aantallen nemen af. Het tempo van achteruitgang ligt onder de 30% in tien jaar (minder dan 3,5% per jaar). Om deze redenen staat deze brilvogel als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]