Groot-Beersel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Groot-Beersel
Gehucht in België Vlag van België
Groot-Beersel (België)
Groot-Beersel
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Kinrooi Kinrooi
Coördinaten 51° 11′ NB, 5° 46′ OL
Algemeen
Hoogte 35 m
Detailkaart
Groot-Beersel (Limburg)
Groot-Beersel
Locatie in Limburg (België)
Portaal  Portaalicoon   België
Kerk

Groot-Beersel is een gehucht in het Belgische dorp Molenbeersel. Er wordt voornamelijk Limburgs gesproken naast de voertaal Nederlands.

Groot-Beersel is gelegen in het oosten van het grondgebied van het dorp Molenbeersel. De straat Grootbeersel vormt de kern van het oude gehucht.[1] Bij Groot-Beersel horen nog twee kleinere woonkernen: de Kelderberg in het noorden en de Vlasbrei in het zuiden, langs de gelijknamige wegen.

In archieven en oude kaarten worden verschillende schrijfwijzen teruggevonden van de naam Groot-Beersel: Grootbiersel, Grootbeersel, Groot Beersel.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Opmerkelijk omtrent Groot-Beersel is dat het, hoe klein het ook was, was opgesplitst onder de Drie Eygen. Dit was duidelijk de onderhandelde oplossing van een grensgeschil. De grenzen van de drie feodale gebieden zijn op de Ferrariskaarten overigens anders ingetekend dan die van de gelijkaardige gemeentes op het Nederlandse kadasterplan uit de jaren 1830, al bleef de indeling hetzelfde:

Bij de splitsing van Limburg werden de drie delen van het gehucht als één geheel bij het nieuwe België gevoegd. Tot 1843 maakten ze deel uit van de gemeente Kessenich, hierna vormden ze samen met Molenbeersel en "gewoon Beersel" de gemeente Beersel, later "Molenbeersel" genoemd en nu een deelgemeente van Kinrooi.

Zie de categorie Molenbeersel van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.