Groot hoefblad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Groot hoefblad
De bladeren in de zomer
De bladeren in de zomer
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Campanuliden
Orde: Asterales
Familie: Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie: Asteroideae
Geslachtengroep: Senecioneae
Geslacht: Petasites (hoefblad)
Soort
Petasites hybridus
(L.) G.Gaertn., B.Mey. & Scherb. (1801)
De bloemen in maart
De bloemen in maart
Close up 'enkele' bloem
Close up 'enkele' bloem
Aan de Zwalm in april
Aan de Zwalm in april
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Groot hoefblad (Petasites hybridus) is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). Het is een in België en Nederland voorkomende plant met zeer grote bladeren die langs oevers van water groeit. De lange steel (tot 1 m hoog) met rozeachtige bloemen in een aar verschijnt voor de bladeren, die eind april, begin mei, uit de grond komen. Dit zijn de bloemen van de vrouwelijke plant.

Groot hoefblad is tweehuizig. De bloemen van de mannelijke plant verwelken snel. De vrouwelijke bloemen bevatten nectar, maar de mannelijke bloemen niet. Misschien daardoor zijn in Nederland in de vrije natuur nog nooit vruchten bij groot hoefblad aangetroffen. Men denkt dat het toch ooit een geïmporteerde plant is die zich hier heeft gevestigd. Gemengde populaties van mannelijke en vrouwelijke planten zijn nooit aangetroffen.

Langs het water is groot hoefblad een mooie plant, maar de soort wordt beschouwd als een zeer lastig onkruid door de wortelstokken die moeilijk te verwijderen zijn. Daarom wordt de plant ook wel allemansverdriet genoemd.

Geschiedenis[bewerken]

In de middeleeuwen werd groot hoefblad Filiae ante Patrem genoemd, hetgeen betekent dat de dochters (de bloemen) voor de vader (de bladeren) tevoorschijn komen.

Externe link[bewerken]