Grootebeek British Cemetery

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Naamsteen
Overzicht met Cross of Sacrifice

Grootebeek British Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in het Belgische dorp Reningelst, een deelgemeente van Poperinge. Ze ligt 1,6 km ten noordoosten van het dorpscentrum. De begraafplaats is ontworpen door William Cowlishaw en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. Het terrein heeft een oppervlakte van ca. 1694 m² en is bereikbaar via een pad van 130 m en een brugje uit natuursteen. Er worden 111 doden herdacht.

Geschiedenis[bewerken]

Reningelst was vanaf de herfst van 1914 tot het einde van de oorlog in geallieerde handen. Het dorp lag ver genoeg van het front om dienst te doen als standplaats voor de veldhospitalen. De slachtoffers werden van maart tot november 1915 begraven op het kerkhof en zijn uitbreiding (Extension) en vanaf november 1915 ook op het pas geopende Reninghelst New Military Cemetery. In april 1918 (Slag om de Leie) werd een nieuwe begraafplaats aangelegd door veldhospitalen en gevechtseenheden bij het gehucht Ouderdom. De eerste naam van deze begraafplaats was trouwens Ouderdom Military Cemetery, maar werd later gewijzigd in Grootebeek British Cemetery, naar de Grotebeek die er langs stroomt. Bij de aanleg werd er een kleine begraafplaats met 7 Indische graven uit april 1915 in opgenomen.

Er liggen 109 doden uit de Eerste Wereldoorlog, waarvan er 2 herdacht worden met een Special Memorial[1] omdat hun graven later door artillerievuur vernietigd werden. Er liggen nu 100 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan 2 niet geïdentificeerd konden worden), 7 Indiërs, 1 Nieuw-Zeelander en 1 Zuid-Afrikaan. Drie Franse militairen die in april 1918 sneuvelden, werden later naar een andere begraafplaats overgebracht.

Er liggen ook nog 2 Britse doden uit de Tweede Wereldoorlog. Zij stierven tijdens de terugtrekking van de Britse troepen in 1940.

Graven[bewerken]

  • Soldaat John Lynn van het 2nd Bn, the Lancashire Fusiliers werd onderscheiden met het Victoria Cross voor zijn moedig optreden op 2 mei 1915 bij een aaval van de Duitse troepen tijdens de Tweede Slag om Ieper nabij Shell Trap Farm. Hij was 28 jaar toen hij op 3 mei 1915 stierf als gevolg van chloorgasvergiftiging. Hij werd begraven op het kerkhof van Vlamertinge maar zijn graf werd door inslaande granaten vernield. Hier in het Grootebeek British Cemetery wordt hij herdacht met een Special Memorial.[2] Hij ontving eerder ook nog de Distinguished Conduct Medal (DCM) en het Kruis van de Orde van St. George, 4e klas (Rusland).

De begraafplaats werd in 2009 als monument beschermd.[3]


Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Deze grafstenen dragen als bijkomende tekst: Known to be buried in this cemetery
  2. Op deze grafsteen staat bijkomende tekst vermeld: To the memory of ... who was buried at the time in Vlamertinghe Churchyard but whose grave was destroyerd in later battles
  3. Grootebeek British Cemetery - Fiche Onroerend Erfgoed