Grote ijsvogelvlinder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Grote ijsvogelvlinder
Limenitis populi-02.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Lepidoptera (Vlinders)
Familie: Nymphalidae (Vossen, parelmoervlinders
en weerschijnvlinders)
Onderfamilie: Limenitidinae
Geslacht: Limenitis
Soort
Limenitis populi
(Linnaeus, 1758)
Limenitis populi - Großer Eisvogel.jpg
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De grote ijsvogelvlinder (Limenitis populi), vroeger Nijmeegse kapel, is een dagvlinder uit de familie Nymphalidae, de vossen, parelmoervlinders en weerschijnvlinders. De vleugel varieert in lengte tussen de 32 en 43 millimeter.

De vlinder is een Centraal-Europese soort en vliegt van zeeniveau tot 1500 meter. De grote ijsvogelvlinder werd in Nederland aangetroffen maar is sinds 1995 verdwenen. In Nederland was de soort bekend van een kleine geïsoleerde populatie op het westen van het waddeneiland Terschelling en enkele waarnemingen uit het zuiden van Limburg en de omgeving van Enschede. In Vlaanderen is de soort sinds 1957 uitgestorven en in Wallonië wordt ze nog gevonden op slechts enkele vliegplaatsen in twee provincies.

De vlinder geeft de voorkeur aan bossen als leefgebied. Vooral in bossen langs stromende rivieren wordt de soort wel aangetroffen. De rupsen hebben populier als waardplant. Ze eten de bovenste helft van populierebladen maar laten de middennerf van het blad staan. Om te overwinteren maakt de rups een overwinteringscocon of hybernaculum van plantaardig materiaal.

De vliegtijd is van mei tot en met juli.

Limenitis populi-01.jpg