Grote pijlstormvogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Grote pijlstormvogel
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Puffinus gravisPCCA20070623-3738B.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Procellariiformes (Buissnaveligen)
Familie: Procellariidae (Stormvogels en pijlstormvogels)
Geslacht: Puffinus (Pijlstormvogels)
Soort
Puffinus gravis
(O'Reilly, 1818)
Grote pijlstormvogel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De grote pijlstormvogel (Puffinus gravis) is een zeevogel uit de familie van de stormvogels en pijlstormvogels (Procellariidae).

Kenmerken[bewerken]

De vogel is ongeveer 50 cm lang en heeft een spanwijdte van 110 cm. De staart bevat een witte streep. De snavel en poten zijn donker.

Leefwijze[bewerken]

Het voedsel bestaat uit inktvissen en scheepsafval.

Leefgebied[bewerken]

De soort broedt op de eilanden Nightingale, Inaccessible, Tristan da Cunha en Gough in de Zuidelijke Atlantische Oceaan. Het is een van de weinige trekvogels die vanaf het broedgebied op het Zuidelijk Halfrond naar het Noordelijk Halfrond trekt om te overwinteren. De Grote Pijlstormvogel broedt in grote kolonies, waar het vrouwtje een ei in een klein holletje of op het gras legt. De 'nesten' worden alleen 's nachts bezocht om het risico op predatie door meeuwen zo klein mogelijk te houden.

Deze pijlstormvogel volgt net als de grauwe pijlstormvogel een cirkelvormige trekroute. Waarbij eerst langs de oostkust van Zuid- en Noord-Amerika naar het noorden wordt gevlogen, om vervolgens in augustus de Atlantische Oceaan in oostelijke richting over te steken. In de herfst kan de soort vrij veel gezien worden aan de westkust van Ierland en Groot-Brittannië voordat de tocht zuidwaarts langs de westkust van Afrika weer wordt aanvaard.

Waarnemingen aan de Nederlandse kust[bewerken]

In de Noordzee is grote pijlstormvogel zeer zeldzaam. Bevestigde waarnemingen vanaf de Nederlandse kust zijn zeer zeldzaam, tussen 1800 en 1996 in totaal zeven.[2]

Taxonomie[bewerken]

De soort is nauw verwant aan de dunbekpijlstormvogel en met name de grauwe pijlstormvogel. Deze soorten worden tezamen ook wel tot het geslacht Ardenna gerekend.[3] Over deze indeling is geen consensus.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. (en) Grote pijlstormvogel op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. van den Berg, A & C.A.W. Bosman, 1999. Avifauna van Nederland 1. ISBN 9074345131
  3. (en) Penhallurick, John & Wink, Michael, 2004. Analysis of the taxonomy and nomenclature of the Procellariformes based on complete nucleotide sequences of the mitochondrial cytochrome b gene. Emu 104(2): 125-147. abstract