Grotekerksbuurt 56

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Grotekerksbuurt 56
Grotekerksbuurt 56
Locatie
Locatie Grotekerksbuurt, Dordrecht
Coördinaten 51° 49′ NB, 4° 40′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Woning
Huidig gebruik Woning
Start bouw 1450 - 1475
Bouw gereed 1475 - 1500
Architectuur
Bouwstijl Gotiek
Bouwinfo
Eigenaar Vereniging Hendrick de Keyser
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 13407
Detailkaart
Grotekerksbuurt 56 (Binnenstad)
Grotekerksbuurt 56
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het pand op het adres Grotekerksbuurt 56 in de stad Dordrecht, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, is een rijksmonument. Het werd in de tweede helft van de 15e eeuw gebouwd. De achterkant van het pand staat, net als dat van vrijwel alle andere panden aan de Grotekerksbuurt, boven de Voorstraatshaven.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het pand werd tussen 1450 en 1475 gebouwd.[1] Vast staat dat de gevel in ieder geval van 1460 is.[2] Deze is dus na de stadsbrand van 1457 gebouwd. Na de brand werd het pand vermoedelijk samengevoegd met een buurpand, want de eigenaar moest tweemaal zoveel belasting gaan betalen als zijn buren. De vermoedelijke onderpui is in de 17e eeuw vervangen door de huidige onderpui. In 1959 kocht de Vereniging Hendrick de Keyser het woonhuis aan. Het pand werd op 9 maart 1966 ingeschreven in het monumentenregister. Twee jaar later startte de vereniging een restauratie. Bij deze restauratie kwamen bouwsporen tevoorschijn die er op duidden dat de waterstoep overbouwd is, dit resulteerde in een achtergevel die direct aan het water staat.

Interieur[bewerken | brontekst bewerken]

Het pand is 5 meter breed en de begane grond is 5 meter hoog. Aan de binnenkant is nog het originele houtskelet zichtbaar. In de bouwmuren, de stenen muren aan de zijkanten, zijn boognissen uitgespaard. Achter de hal een op- en onderkamer.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Grotekerksbuurt 56, Dordrecht van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.