Grue

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Grue
Gemeente in Noorwegen Vlag van Noorwegen
Wapen van Grue
Locatie provincie in Noorwegen
Locatie gemeente in provincie
Situering
Provincie Innlandet
Coördinaten 60°27'23"NB, 12°3'30"OL
Algemeen
Oppervlakte 838,67 km²
- land 777,75 km²
- water 60,92 km²
Inwoners
(2021)
4.545
(6 inw./km²)
Overig
Gemeente nr. 3417
Målform Bokmål
Website www.Grue.kommune.no
Portaal  Portaalicoon   Noord-Europa

Grue is een gemeente in de Noorse provincie Innlandet. De gemeente telde 4777 inwoners in januari 2017. Het gemeentebestuur zetelt in het dorp Kirkenær.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Grue strekt zich uit van de Glomma tot de Zweedse grens. De oostelijke helft van de gemeente is deel van Finnskogen. In het noorden grenst de gemeente aan de gemeente Åsnes, in het westen aan Nord en Sør-Odal, in het zuiden aan Kongsvinger en in het oosten aan Zweden.

Vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Grue wordt ontsloten door riksvei 2 die parallel aan de Glomma loopt. In het noorden loopt de weg naar Elverum, in het zuiden naar Kongsvinger. Vanaf Kirkenær loopt Fylkesvei 201 Finskogen in richting de Zweedse grens.

Tot aan het einde van de twintigste eeuw reden er personentreinen door de gemeente over Solørbanen tussen Kongsvinger en Elverum. Er liggen drie stations in de gemeente: Grinder, Kirkenær en Namnå. Alle drie zijn al lang gesloten.

Plaatsen in de gemeente[bewerken | brontekst bewerken]

Het hoofddorp, Kirkenær, is ook de grootste plaats in de gemeente. Direct ten oosten van Kirkenær ligt Bergesiden. Ten zuiden, aan de Glomma, ligt Grinder, terwijl Namnå ten noorden van Kirkenær ligt. De enige plaats van enige omvang in Finnskogen in de gemeente is Svullrya.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]