Gsm-parkeren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Gsm-parkeren of mobiel parkeren is een alternatieve wijze van betalen voor parkeren (vaak parkeerbelasting).

Nederland[bewerken]

In Nederland is een toenemend aantal gemeenten waar men met de mobiele telefoon (gsm) het starten en stoppen van het parkeren kan doorgeven. Betalen doet men achteraf via automatische incasso van rekening of creditcard.

Werking[bewerken]

Om van dit systeem gebruik te kunnen maken moet de automobilist zich eerst aanmelden bij een exploitant van dit systeem. Hij ontvangt dan een zogenoemde transponderkaart die achter de voorruit geplaatst moet worden. Bij de aanvang van het parkeren belt de klant bij aankomst naar de provider waarbij je de code van het parkeergebied via de telefoontoetsen doorgeeft. Deze tariefcode (ook wel zonecode genoemd) staat boven iedere parkeerautomaat. De provider herkent de gebruiker aan zijn mobiele nummer. Daarna staat de klant aangemeld.

Handhaving[bewerken]

De parkeercontroleur controleert met een handheld de transponderkaart of het kenteken, waardoor de controleur kan zien of de auto betaald aan het parkeren is. In Amsterdam wordt het kenteken gecontroleerd in plaats van de transponderkaart. Het kenteken dient aan de kaart gekoppeld te zijn wanneer je in Amsterdam parkeert.

Afmelden en betalen[bewerken]

Bij vertrek meld je je af door opnieuw met de provider te bellen. Je parkeeractie wordt dan beëindigd. Providers herinneren je met een SMS aan je actieve parkeeractie. Aan het einde van de maand rekent de provider alle parkeergelden met de klant af door de gekozen betaalwijze van de klant.