Guéret

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Guéret
in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Guéret (Frankrijk)
Guéret
Situering
Regio Nouvelle-Aquitaine
Departement Creuse (23)
Arrondissement Guéret
Kanton hoofdplaats van 2 kantons: Guéret-1, Guéret-2
Coördinaten 46° 10′ NB, 1° 52′ OL
Algemeen
Oppervlakte 26,21 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
12.840[1]
(490 inw./km²)
Hoogte 350 - 689 m
Burgemeester Michel Vergnier
(29 november 1998–3 juli 2020)Bewerken op Wikidata
Overig
Postcode 23000
INSEE-code 23096
Website https://www.ville-gueret.fr
Foto's
Hôtel de Moneyroux
Hôtel de Moneyroux
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Guéret is een stad en gemeente in Frankrijk. Het is de prefectuur van het departement Creuse, in de regio Nouvelle-Aquitaine. De gemeente telde 12.840 inwoners op 1 januari 2021.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Guéret ontstond bij een klooster dat in de 7e eeuw zou gesticht zijn door de kluizenaar Pardoux. In de tijd van Karel de Grote werd de stad versterkt. De stad werd werd een handelscentrum. In 1514 werd het de hoofdstad van het voormalige graafschap Marche en de stad kreeg zo een belangrijke rol op administratief en gerechtelijk vlak. Dit bleef zo na de Franse Revolutie want Guéret werd in 1791 de hoofdstad van het departement Creuse, ook al was haar rivaal Aubusson groter en welvarender.

In het Forêt de Chabrières bij Guéret werd blauwe graniet gewonnen die gebruikt werd voor bij de bouw in de stad. Deze steengroeven kenden een bloeitijd vanaf het einde van de 19e eeuw tot de jaren 1930.[2] Pas in de jaren 1960 vestigde zich industrie in de gemeente.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Musée de la Sénatorerie

Het Hôtel de Moneyroux is een herenhuis uit de 15e en 16e eeuw in flamboyant gotische stijl, bestaande uit twee haaks op elkaar staande vleugels.

In het Musée d'Art et d'Archéologie de la Sénatorerie bevinden zich onder andere wandtapijten uit Aubusson, een verzameling email, aardewerk en keramiek, Aziatische kunst en een collectie schilderkunst. Het museum werd opgericht in 1832 en is sinds 1905 gehuisvest in het Hôtel de la Sénatorerie.[3]

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Guéret bedroeg op 1 januari 2021 26,21 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 489,9 inwoners per km².

Ten zuidwesten van het stadscentrum ligt het meer Plan d’eau de Courtille. In het zuiden ligt het beboste heuvelmassief Monts de Guéret. Het hoogste punt van de gemeente is de Puy de Chiroux (689 m).

De onderstaande kaart toont de ligging van Guéret met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Na de Tweede Wereldoorlog kende Guéret een bevolkingsaanwas door de inwijking van bewoners van het omliggende platteland. Net als de rest van het departement kende Guéret na 1990 een krimpende bevolking door teruglopende geboortecijfers en door emigratie.[4]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

In de gemeente ligt spoorwegstation Guéret, vanwaar verbindingen aangeboden worden naar o.a. Bordeaux, Limoges en Montluçon.

Guéret heeft lang geleden onder een slechte bereikbaarheid. Door de RN145 wordt de stad verbonden met de autosnelweg A20 (Parijs - Toulouse) en met Limoges. Deze nationale weg kreeg twee maal twee rijstroken tot Montluçon in 2011.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Guéret is één keer etappeplaats geweest in de wielerkoers Ronde van Frankrijk. De Australiër Robbie McEwen won er in 2004 een etappe.

Geboren in Guéret[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Guéret van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.