Guggenheim Museum (New York)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het Guggenheim Museum
Binnenzijde museum
Buitenkant in de steigers
Liggend naakt uit 1917 van Amedeo Modigliani

Het Guggenheim Museum New York, officieel het Solomon R. Guggenheim Museum, is een museum voor moderne kunst aan 5th Avenue in New York City.

Het is het oorspronkelijke Guggenheimmuseum, naast onder meer het Guggenheim Hermitage Museum in Las Vegas, het Museo Guggenheim in Bilbao, het Deutsche Guggenheim in Berlijn en de Peggy Guggenheim Collection in Venetië. De musea maken alle deel uit van de Solomon R. Guggenheim Foundation.

Het oorspronkelijke gebouw is een museumstuk op zich door zijn bijzondere vormgeving. De tentoonstellingsruimte bestaat uit een spiraalvorm, die zich ook buiten manifesteert. De kunstwerken worden tentoongesteld langs een spiraalvormig verlopende helling die het gehele gebouw doorloopt. Het centrale deel van de ruimte, dat doorloopt over alle verdiepingen (voor zover men hier van verdiepingen kan spreken), is afgedekt door een grote lichtkoepel. Het is ontworpen door de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright in samenwerking met Hilla von Rebay van de Solomon R. Guggenheim Foundation.

Geschiedenis[bewerken]

Het Guggenheim Museum begon als museum voor de privécollectie van Solomon R. Guggenheim. In 1956 werd met de bouw begonnen en op 21 oktober 1959 ging het museum in New York open. Wright overleed een half jaar voor de opening. In 1992 kwam een uitbreiding gereed en werd de museumruimte verdubbeld met een tien verdiepingen hoge toren, hetgeen reeds door Wright werd voorzien in zijn plannen. Architect van de uitbreiding was Gwathmey Siegel & Associates. In 2006 en 2007 werd het gebouw aan de buitenkant volledig gerestaureerd.

Kunststromingen[bewerken]

In het Guggenheim Museum zijn vooral kunstwerken van de stromingen van de moderne en hedendaagse kunst te zien, zoals:

Werken[bewerken]

Enkele werken zijn:

Externe links[bewerken]