Gulangyu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gulanyu
Eiland van Vlag van China China
Locatie
Land Vlag van China China
Locatie Siming, Fujian
Algemeen
Oppervlakte 2 km²
Inwoners 20.000
Guland island, Fujian, China.jpg
Een rondvaartboot

Gulanyu is een klein eiland voor de kust van Xiamen, behorend bij de provincie Fujian in Zuid-China.

Geschiedenis[bewerken]

Tijdens de Ming-dynastie (1368-1644) heette het eiland 'Yuanshazhou' en waren de troepen van Koxinga op dit eiland gelegerd. Een groot beeld van Koxinga staat op een rots en kijkt uit over de zee, richting Xiamen.

Malaria[bewerken]

De Schotse medicus Sir Patrick Manson (1844-1922) leefde vanaf 1871 op Gulangyu. Hij ontdekte o.a. het verband tussen malaria en muggen, hetgeen in 1898 bewezen werd door Sir Ronald Ross, die er in 1902 de Nobelprijs voor kreeg. Ook vond Manson enkele instrumenten uit die nog steeds door medici gebruikt worden.

Internationale nederzetting[bewerken]

Na de opiumoorlog en het Verdrag van Nanking van 1842 werd het eiland een soort enclave, waar vanaf ongeveer 1860 veel Europeanen en rijke Chinezen woonden. In 1903 werd het eiland uitgeroepen tot een internationale nederzetting voor Europeanen en Aziaten. Dertien landen hadden op het eiland een consulaat, waaronder de Verenigde Staten, Nederland, Engeland, Frankrijk en Japan. Dat verklaart de Victoriaanse stijl van de huizen op dit eiland. Het eiland ademt een Zuid-Europese sfeer met zijn smalle straatjes en elegante, deels in verval geraakte koloniale huizen.

Na de Tweede Wereldoorlog behoorde het eiland bij Xiamen, maar sinds 2003 maakt het deel uit van het district Siming in de provincie Fujian.

Het Fujiandialect Min Nan wordt op het eiland gesproken.

Gulangyu workers.JPG

Dagelijks leven op het eiland[bewerken]

Er is geen verkeer op het eiland. Voor de toeristen zijn er een paar elektrische golfautootjes, die van de veerboot naar de hotels rijden. De bevolking loopt alles. Lichtere zaken worden met een bamboe juk gedragen, grote hoeveelheden gaan per handkar evenals zware bouwmaterialen.

Op Gulangyu geboren[bewerken]

 • Lin Junqing rond 1930, Wu Tianqiu rond 1950, en Xu Feixing rond 1960, pianisten
 • Lin Qiao Zhi, gynaecologe
 • Ma Yuehan, medicus
 • Yin Chengzong en Xu Feiping, componisten;
 • Zheng Xiaoying: in 1998 was zij hoofddirigent van het China's Central Opera Theater en hoofd van de dirigentenafdeling van China's Central Conservatory of Music. Haar werd gevraagd naar Xiamen terug te keren en het eerste Chinese symfonie orkest op te richten;
 • Zhou Shuan, zij werd rond 1920 de eerste vrouwelijke Chinese dirigent;

Bereikbaarheid[bewerken]

Er gaat overdag iedere tien minuten een veerboot van Xiamen naar Gulangyu, de oversteek duurt een paar minuten. Op het eiland zijn alleen voetgangers, een politieauto, een brandweerwagen en een ambulance. Ook zijn er enkele elektrische buggy's voor de toeristen.

Bezienswaardig[bewerken]

Op Gulangyu[bewerken]

 • Orgelmuseum: in een oude villa is sinds 2005 de orgelcollectie ondergebracht van Mr Hu Youyi, geboren op het eiland.
 • Gu Lang Yu Piano Museum: op het eiland is het enige Chinese pianomuseum, daarom wordt het eiland wel het 'pianoeiland' genoemd of de 'Stad van de piano's" (鋼琴之鄉) of "Het eiland van de muziek" (音樂之島). Op dit kleine eiland zijn meer dan 2000 piano's.
 • Museum gewijd aan Koxinga (1624 - 1662). Een groot beeld van hem staat op een rots en kijkt over de haven uit.
 • Haidi Shijie (海底世界) Marine World
 • Huis en graf van Lin Qiao Zhi
 • Marionetten theater in een oude villa naast ' The Art Vocational University of Xiamen'.
 • Xiamen Museum (voorheen de Eight Diagrams Tower 八卦樓)

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 • Dr William Brown: Magic Xiamen en Discover Gulangyu