Gunung Kinabalu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gunung Kinabalu
uitzicht op de Kinabalu vanuit Kundasan
uitzicht op de Kinabalu vanuit Kundasan
Hoogte 4095,2 m
Coördinaten 6° 5′ NB, 116° 33′ OL
Ligging Sabah - Borneo - Maleisië
Gebergte Crocker gebergte
Eerste beklimming 1858 door H. Low en Spencer
Eenvoudigste route wandeling
Gunung Kinabalu
Gunung Kinabalu
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Kinabalu (Maleis: Gunung Kinabalu) in Maleisië is de op een na hoogste berg van Zuidoost-Azië. Alleen de Hkakabo Razi in Myanmar is hoger. De Kinabalu wordt ter plaatse gezien als hoogste van Zuidoost-Azië en daarom wordt deze veel beklommen, ook om religieuze redenen. De Kinabalu is terug te vinden op het bankbiljet van 1 ringgit.

In het Myanmar-gedeelte van de Himalaya liggen veel meer toppen hoger dan de Kinabalu. De Puncak Jaya, gelegen in de Indonesische provincie Papoea valt onder Oceanië.

Ligging[bewerken]

De berg is gelegen in het Kinabalu State Park op het Maleisische deel van Borneo. De top van de berg kan door een persoon met een goede fysieke conditie zonder speciale berguitrusting beklommen worden. Andere toppen in het massief vergen wel speciale uitrusting om rotsen te beklimmen. De berg heeft een gevarieerde flora met wilde orchideeën en soorten als Medinilla speciosa.

Klimroute[bewerken]

Klimmers dienen te allen tijde vergezeld te worden door een gids. Dit is een vereiste van het park. De klim start in het hoofdkwartier van het Kinabalu Park op 1500 meter, waar accommodatie beschikbaar is. Daarvandaan gaan de klimmers eerst naar de Timpohon-poort op 1800 meter, met een minibus of wandelend. Vandaar gaat de tocht wandelend naar de Laban Rata hut op 3300 meter. De meeste mensen volbrengen dit deel van de tocht in drie tot zes uur. Omdat er geen weg ligt, wordt de hut door middel van dragers bevoorraad, meestal oudere vrouwen, die tot 30 kilogram last op hun rug nemen. Warm voedsel en dranken, hete douches en verwarmde kamers zijn beschikbaar in de hut. De laatste 800 meter, vanaf de Laban Rata hut op 3300 meter naar de top (Low' Peak) op 4100 meter, neemt ongeveer twee tot vier uur in beslag. Het laatste stuk van de klim is op granieten rots.

Externe links[bewerken]