Gyali

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gyali
Eiland van Griekenland
Gyali
Gyali
Locatie
Land Griekenland
Eilandengroep Dodekanesos
Locatie Egeïsche Zee
Coördinaten 36° 40′ NB, 27° 8′ OL
Algemeen
Oppervlakte 4,558 km²
Inwoners 10
Portaal  Portaalicoon   Griekenland
Gyali vanuit de lucht

Gyali (Grieks: Γυαλί, "glas" ook wel gespeld als Yiali of Yali, uitgesproken [ʝali]) is een vulkanisch Grieks eiland in de Dodekanesos, gelegen halverwege tussen Kos en Nisyros.

Geologie[bewerken]

Het bestaat uit lavakoepels van rhyolitische obsidiaan (vulkanisch glas) en puimsteenafzettingen. Het noordoostelijke deel bestaat bijna volledig uit obsidiaan en het zuidwestelijke deel uit puimsteen. Deze zijn verbonden door een smalle landengte en strand.

Op het noordoostelijke deel wordt perliet afgegraven door Aegean Perlites SA.[1] Het puimsteen Yalibims op het zuidwestelijke deel wordt afgegraven door LAVA Mining & Quarrying SA.[2] Gyali heeft de grootste puimsteenvoorraad van Griekenland (meer dan 120 miljoen ton).

Geografie[bewerken]

Gyali is gelegen in het zuidoosten van de Egeïsche Zee, ongeveer 20 km ten westen van het Turkse Datça-schiereiland en ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Kos. De afstand van het zuidelijke eiland tot Nisyros is 3,5 km

Het eiland is 6 km lang en tussen de 4 km en 500 m breed. Het eiland is vrij onvruchtbaar en er is schaarse vegetatie. Een telling van 2001 meldde een bevolking van 10 personen. Bestuurlijk maakt het deel uit van de gemeente Nisyros.

Foto's[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties