Hägar de Verschrikkelijke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hägar The Terrible
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten USA
Genre humoristische strip, gagstrip, historische strip, stopcomic
Creatieteam
Tekenaar(s) Dik Browne, Chris Browne
Publicatie
Eerste publicatie 1973
Portaal  Portaalicoon   Strip

Hägar de Verschrikkelijke is een Amerikaanse stripreeks, getekend door Dik Browne, thans verdergezet door zijn zoon Chris Browne, rond een Viking die zowel tijdens zijn invasies als thuis bij zijn gezin geregeld het onderspit delft.

Concept[bewerken]

Hägar is een Viking die tezamen met Malle Eppie heel Europa plundert, maar die thuis maar weinig te zeggen heeft. Daar is Helga, zijn vrouw, de baas. Hij heeft een gezin met twee kinderen: zijn tienerdochter Hartje en jongere zoon Hamlet. Hartje is steeds op zoek naar de gepaste man om mee te trouwen. Hamlet is vooral geïnteresseerd in lezen.

Achtergrond[bewerken]

De stripreeks werd in 1973 door Dik Browne bedacht. Hägar is van oorsprong een krantenstrip en besaat uit maximum twee à drie plaatjes. In albumvorm zijn echter ook een aantal langere verhalen verschenen (m.n. bij uitgeverij 'Mustang'). Na Brownes dood in 1989 zette zijn zoon Chris Browne de reeks verder. De serie wordt verdeeld door het Amerikaanse King Features Syndicate. De Nederlandstalige publicaties worden verzorgd door Arboris en later Standaard Uitgeverij.

In Nederland wordt de reeks gepubliceerd in De Telegraaf. In België in Het Nieuwsblad en De Standaard. In het Nederlands zijn ca. 50 Hägarstripalbums verschenen, waarbij de diversiteit aan formaten opvalt. De albums zijn in nagenoeg alle maten uitgegeven (oblong, pocket, A4-softcover, de 'dikke Hägar', mini-pockets etc.). In sommige gevallen is wel sprake van compilaties van eerder verschenen 'gags' rond een bepaald onderwerp (bijvoorbeeld Hägar is ziek etc.)