Hélène Grinda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hélène Grinda
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Volledige naam Hélène Colette Monique Grinda
Geboren Nice, 28 januari 1944
Nationaliteit Vlag van Frankrijk Frankrijk
Bekend van Prins Bernhard
Overige informatie
Kinderen Alexia (1967)
Religie Rooms-Katholiek
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Hélène Colette Monique Grinda[1] (Nice, 28 januari 1944) is een Franse voormalige minnares van prins Bernhard.

Biografie[bewerken]

Grinda werd geboren als dochter van de chirurg en hoteleigenaar Jean Paul Grinda uit Nice. Haar grootvader, Edouard Joseph Auguste Grinda, was eveneens chirurg en was enkele weken minister van arbeid en sociale zaken in het kabinet-Steeg. Haar broer Jean Noël Grinda was een tennisser die in 1952 de Davis Cup won; tegenwoordig is hij eigenaar van een hotel in Nice. Daarnaast heeft ze nog een zuster, Francine Grinda.

Bernhard was bevriend met Jean Paul Grinda. Hij raadpleegde deze wegens rugklachten, en maakte vervolgens bij de familie De Rothschild kennis met Grinda's dochter Hélène. Zij deed de toneelschool, werd perschef van haar broer Jean Noël, en werd fotomodel. Vervolgens bleek dat ze leed aan de ziekte van Hodgkin. Toen Bernhard dat hoorde, haalde hij haar naar Nederland, waar een nieuwe behandelmethode was ontwikkeld. Terwijl ze herstelde in een jachthuis in Wassenaar kreeg het tweetal een verhouding. Bernhard was op dat moment 55. Grinda, door Bernhard Poupette ("Popje") genoemd, was 22 jaar. Nadat ze zwanger van hem was geraakt kocht Bernhard voor haar een penthouse aan de Avenue Raphael in Parijs ter waarde van een half miljoen gulden.

Op 10 juli 1967 werd hun dochter Alexia geboren (slechts enkele maanden na zijn kleinzoon Willem-Alexander). Edmund baron de Rothschild en Francine Grinda waren de peetouders. Datzelfde jaar kreeg Bernhard een relatie met Cécile Dreesmann. Toen Alexia twee was, liep de relatie tussen Bernhard en Hélène Grinda op de klippen (1969), maar Bernhard bleef haar en hun dochter bezoeken. In 1976 werd de relatie in grotere kring bekend dankzij het Lockheedschandaal. Dat Bernhard een buitenechtelijke relatie had gehad waaruit een kind was geboren dat hij buiten de boeken om moest onderhouden, werd toen gezien als een van zijn motieven om zich door Lockheed te laten omkopen.

Grinda huwde in 1972 Stanislas baron Lejeune. Het paar kreeg een zoon, Cyril baron Lejeune (1972). Nadien trouwde Grinda voor de tweede maal; uit deze verbintenis werd een tweede zoon geboren, William.

Bronnen en noten