H. Johannes de Doper en H. Bernarduskerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
H. Johannes de Doper en H. Bernarduskerk
Johannes de Doper en Bernarduskerk
Plaats Utrecht
Denominatie Rooms-Katholieke Kerk
Gewijd aan Johannes de Doper en Bernardus van Clairvaux
Coördinaten 52° 4′ NB, 5° 7′ OL
Gebouwd in 1992
Architectuur
Architect(en) Snelder
Vrijstaande klokkentoren Ja
Interieur
Zitplaatsen 320
Detailkaart
H. Johannes de Doper en H. Bernarduskerk (Utrecht)
H. Johannes de Doper en H. Bernarduskerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De H. Johannes de Doper en H. Bernarduskerk is een rooms-katholiek kerkgebouw aan de Oranje Nassaulaan in de Utrechtse wijk Hoograven. De kerk is gewijd aan de heiligen Johannes de Doper en Bernardus van Clairvaux. Dit kerkje werd gebouwd ter vervanging van twee grotere parochiekerken, de Johannes de Doperkerk en de Sint-Bernarduskerk. De kerk is in gebruik door de Martinusparochie.

Ontstaansgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 1952 waren de katholieken van Hoograven aangewezen op de Gertrudiskerk in de Rivierenwijk. Maar door de groei van de wijk was er behoefte aan een eigen kerkgebouw. In 1952 was de Johannes de Doperparochie opgericht met een kerkgebouw aan het Plettenburgplantsoen. Door de aanhoudende bevolkingsgroei was één kerk niet voldoende en zodoende kwam daar in 1962 nog de Sint-Bernarduskerk aan het Camminghaplantsoen bij.

Door de ontkerkelijking die kort daarna inzette, bleken twee kerkgebouwen voor één wijk wel erg veel. Er was nog wel bevolkingsgroei onder andere door de bouw van de wijk Lunetten waardoor de krimp nog enigszins werd opgevangen, maar eind jaren tachtig werden er toch plannen gemaakt voor een nieuw en kleiner kerkgebouw. Het werd gebouwd achter de Johannes de Doperkerk. Voor het inrichten werd gebruikgemaakt van de inventaris van de beide oude kerken. Zo komt het dat het interieur veel ouder is dan het gebouw. Nadat de kerk in 1992 in gebruik was genomen, werden de twee andere kerken afgebroken. Als patronen kreeg de nieuwe kerk de beide patronen van de oude kerken: Johannes de Doper en Bernardus.