HD Radio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

HD Radio is een digitale techniek die het mogelijk maakt digitaal radio uit te zenden op de FM-band (87,50 MHz - 108,00 MHz) en de AM-band. Ibiquity, de eigenaar van HD Radio, heeft uit marketingoverwegingen de naam 'HD Radio' gebruikt, om een relatie met HD TV te suggereren. Volgens de website van iBiquity hebben de letters "H" en "D" in HD Radio geen betekenis maar vormen zij een deel van de merknaam.

Geschiedenis[bewerken]

De Verenigde Staten hebben HD-Radio (IBOC) ontwikkeld. Men zocht een vervanging van de huidige analoge radio. Een andere techniek, DAB ( Digital Audio Broadcasting) wilde men niet gebruiken. Het nadeel van DAB zou zijn dat meerdere services moeten worden opgenomen in een ensemble, iets dat niet paste in het Amerikaanse broadcast model. DAB maakt gebruik van MPEG 1 layer 2 (in de volksmond mp2) wat inmiddels een verouderde techniek is. HD Radio maakt, evenals DAB+ gebruik van een AAC+ (MP4)-decoder. Voordeel van DAB en DAB+ is dat het gebruik kan maken van een SFN (Single Frequency Network) hetgeen een efficiënter gebruik van het frequentiespectrum mogelijk maakt.

Overige digitale radioformaten[bewerken]

Behalve de ontwikkeling van DAB in Nederland en Vlaanderen valt er ook naar digitale radio via DVB-T, DVB-S en DVB-C te luisteren. DVB-T werkt met etherfrequenties in dezelfde band als de analoge en digitale televisie via de ether. Dit wordt aangeboden door KPN. DVB-S werkt met veel hogere frequenties en is te ontvangen via satelliet. DVB-C is zowel digitale televisie- als radio-ontvangst via de kabel. Verder zijn er testen met Digital Radio Mondiale afgekort DRM, wat neerkomt op digitale uitzendingen via de AM-band.

Zowel DAB als DRM zijn overal te beluisteren en makkelijk te ontvangen, radio via DVB-T kan alleen maar met een ontvanger die ook tv-signalen ontvangt. Hiervoor zijn niet echt draagbare apparaten op de markt. Een ander nadeel is dat voor het ontvangen van deze zenders een smartcard nodig is (behalve Radio 1 (Nederland)). De anderen zenden gratis uit.

Ook digitale kabel en satelliet radio is niet draagbaar of overal te ontvangen.

Gebruik van HD Radio[bewerken]

In de Verenigde Staten is HD Radio al een courant gegeven. De volgende landen doen er tests mee:

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]