HMS Dreadnought (1906)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag
HMS Dreadnought
Vlag
Tekening van HMS Dreadnought in 1911
Tekening van HMS Dreadnought in 1911
Geschiedenis
Kiellegging 2 oktober 1905
Tewaterlating 10 februari 1906
In dienst gesteld 2 december 1906
Uit dienst gesteld 1919
Algemene kenmerken
Waterverplaatsing 18.420 ton
Afmetingen 161 x 25 x 7,9 meter
Bemanning 695 - 773 koppen
Techniek en uitrusting
Machinevermogen 22.500 pk
Snelheid 21 knopen
Bewapening 10 x 30,5 cm kanon
24 x 12 ponder kanon
5 x 45,5 cm torpedobuis
Portaal  Portaalicoon   Marine

HMS Dreadnought was een Brits slagschip dat als eerste gebruikmaakte van bewapening met uitsluitend geschuttorens met zwaar kaliber geschut.

Het schip, dat in 1906 in gebruik werd genomen, was bewapend met 10 kanonnen van 12 inch in 5 dubbeltorens en was sneller en beter bepantserd dan zijn tijdgenoten. De voordelen zijn overigens niet alleen verkregen door de secundaire bewapening te beperken: met een waterverplaatsing van 18.000 long ton was het ook het grootste oorlogsschip van zijn tijd. Het concept was wel dermate vernieuwend dat alle andere slagschepen op slag verouderd waren. Men sprak vanaf die tijd dan ook vaak van dreadnought-type slagschepen (of kortweg dreadnoughts) en pre-dreadnoughts.

Oorlogsschepen werden voortaan voorzien van vrijwel enkel grote kanonnen met een veel grotere reikwijdte dan voorheen. HMS Dreadnought was tevens het eerste schip voorzien van de zogeheten Rangefinders, zodat grotere kanonnen ook beter konden worden ingezet. De Rangefinder maakte het mogelijk, om door middel van twee lenzen aan weerszijden van een buis beter de afstand tot een object of schip te bepalen.

Alle andere toonaangevende marines haastten zich vanaf dat moment om soortgelijke schepen te bouwen. De wapenwedloop op zee die al enkele jaren tussen Engeland en Duitsland gaande was kreeg daarmee een nieuwe impuls.

De Dreadnought werd in 1919 van de sterkte van de Royal Navy afgevoerd en het jaar nadien voor sloop verkocht.

De naam dreadnought ("vreest niets") wordt sindsdien ook gebruikt ter aanduiding van de slagschepen, die volgens ditzelfde principe zijn gebouwd, ter onderscheid van de oudere typen slagschepen die meerdere typen kalibers geschut voerden, waarvan vaak maar 4 van het zwaarste.

Dreadnought hoax[bewerken]

In 1910 was de Dreadnought het middelpunt van een practical joke, uitgevoerd door leden van de Bloomsburygroep, waarbij dezen zich - verkleed als Abyssinische prinsen - toegang verschaften tot de Dreadnought, om deze aan een inspectie te onderwerpen. Deze gebeurtenis is bekend onder de naam Dreadnought hoax.

Zie ook[bewerken]