Hadrosaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hadrosaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Een traditionele afbeelding van een niet nader benoemde hadrosauriër; ook over het precieze uiterlijk van Hadrosaurus zal er nooit enige zekerheid zijn zolang het een nomen dubium blijft
Een traditionele afbeelding van een niet nader benoemde hadrosauriër; ook over het precieze uiterlijk van Hadrosaurus zal er nooit enige zekerheid zijn zolang het een nomen dubium blijft
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Infraklasse: Archosauromorpha
Superorde: Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde: Ornithischia
Infraorde: Ornithopoda
Geslacht
Hadrosaurus
Leidy, 1858
Typesoort
Hadrosaurus foulkii
Afbeeldingen Hadrosaurus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Hadrosaurus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Reptielen

Hadrosaurus is de naam die in 1858 door Josph Leidy gegeven werd aan een fossiel van een dinosauriër die tot de Euhadrosauria behoorde. De soort Hadrosaurus foulkii leefde tijdens het Laat-Krijt. Het materiaal is van zulke slechte kwaliteit dat die naam tegenwoordig als een nomen dubium beschouwd wordt: het is niet mogelijk van andere fossielen vast te stellen of ze tot hetzelfde geslacht behoren.

Ontdekking[bewerken]

In 1838 werden grote botten ontdekt door William Estaugh Hopkins, de bezitter van een steengroeve, die tegenwoordig Hopkins Pond heet, nabij Haddonfield in New Jersey. Hij liet die opstellen in zijn villa Birdwood. In 1858 raakte een bezoeker, William Parker Foulke, hierdoor geïnteresseerd en deze liet hetzelfde jaar de rest van het overgebleven skelet uitgraven; uiteindelijk ging het om de achterpoten, het bekken, 28 wervels, acht tanden en delen van de kaken. Leidy gaf dat jaar een beschrijving van wat toen de meest compleet bewaard gebleven dinosauriër was. De geslachtsnaam betekent "fors reptiel"; de soortaanduiding eert Foulke. In 1860 gaf hij een gedetailleerdere beschrijving in zijn Cretaceous Reptiles of the United States, welk boek vanwege de Amerikaanse Burgeroorlog pas in 1865 gepubliceerd werd. Leidy beschouwde Hadrosaurus als een tweevoeter, terwijl de dinosauriërs tot dan allen als viervoeters gezien werden. In 1868 werd er door de beeldhouwer Benjamin Waterhouse Hawkins een opstelling van gemaakt voor de Philadelphia Academy of Natural Sciences, die tot op heden daar aanwezig is.

Hadrosaurus werd de naamgever van de familie Hadrosauridae. Later werden er vele andere soorten in die groep ontdekt en beschreven. Hierdoor ontstond echter een probleem door de slechte conservering van het fossiel en het ontbreken van het grootste deel van de schedel. De Hadrosauridae lijken erg op elkaar in de postcrania, de delen van het skelet achter de schedel; als deze laatste niet bewaard is gebleven, kan slechts aan kleine details worden gezien tot welke soort een fossiel behoort — en deze details ontbreken bij het holotype van Hadrosaurus. In 2006 concludeerde David Weishampel dan ook dat Hadrosaurus een nomen dubium was. Verschillende andere soorten die aan het geslacht waren toegeschreven: H. tripos, H. minor, H. cavatus, H. breviceps en H. paucidens werden ook als nomina dubia afgewezen.

Het individu, tot welke soort hij ook behoord moge hebben, was zo'n 8,5 meter lang. Hadrosaurus is, ondanks zijn dubieuze status, de officiële staatsdinosauriër van New Jersey.

Literatuur

  • Prieto-Márquez, Weishampel, D.B., Horner & J.R. ,, 2006. The dinosaur Hadrosaurus foulkii, from the Campanian of the East Coast of North America, with a reevaluation of the genus. Acta Palaeontologica Polonica 51(1): 77-98.