Hagelslag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een boterham met hagelslag op een bord met boerenbont-motief.

Hagelslag is een soort broodbeleg dat bestaat uit kleine korrels die aan hagel doen denken. Hagelslag kan direct uit de verpakking op een boterham of ander baksel gestrooid worden, meestal nadat er eerst een laagje roomboter aangebracht is. Het is een typisch Nederlands broodbeleg en is buiten Nederland, België, Indonesië en Suriname vaak moeilijk of niet als zodanig te verkrijgen. Men kan het daar wel regelmatig aantreffen in winkels bij de bakbenodigdheden, bedoeld om taarten mee te versieren. In de volksmond worden alle soortgelijke producten hagelslag genoemd.

Rond 1919 bedacht de heer B.E. Dieperink, directeur van de (drop)fabriek Venco, dat witte broze korrels met een anijssmaak, misschien als broodbeleg zouden kunnen dienen. Volgens een bericht van het Amsterdams stadsarchief kwam hij op een gure herfstdag, toen het buiten hagelde, op dit idee. Zo ontstond de eerste hagelslag.[1] Het originele recept van hagelslagdeeg is nog op de site van het Amsterdams stadsarchief te vinden.[2] De firma Venco leverde dit product vervolgens aan banketbakkers en kruideniers.

Chocoladehagelslag werd voor het eerst gemaakt in 1936 door de chocoladefabrikant Venz na enkele brieven van de heer H. Bakker[bron?] (toen 5 jaar oud) met het verzoek chocolade als geschikt broodbeleg uit te brengen. Dit product, bestaande uit kleine langwerpige korrels, werd chocoladehagel genoemd. De naam hagelslag was gepatenteerd door de firma Venco. Zodoende staat ook nu nog bij vele merken en op de oudere verpakkingen van Venz, de naam chocoladehagel op de verpakking. In België wordt deze hagelslag vaak muizenstrontjes genoemd. Alleen hagelslag die ten minste 32% cacao bevat, mag chocoladehagelslag genoemd worden.[3][4] Hagelslag die minder cacao bevat, wordt cacaofantasie genoemd. Deze hagelslag bevat dus minder cacao maar meer suiker dan normale chocoladehagelslag, waardoor hij minder goed smelt maar daarom wel goedkoper is. Chocoladehagelslag is te verkrijgen onder meer met de smaak van melkchocolade, pure chocolade en een mix van pure en witte chocolade. Niet-chocoladehagelslag is verkrijgbaar met anijssmaak en vruchtensmaak.

Bronnen, noten en/of referenties