Hagenkamp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hagenkamp
Buurt van Eindhoven
Hagenkamp in Eindhoven
Kerngegevens
Gemeente Eindhoven
Stadsdeel Gestel
Coördinaten 51°25'54,6348"NB, 5°27'35,9658"OL
Oppervlakte 0 km²  
- land 0 km²  
- water 0 km²  
Inwoners
(2023)
0[1]
(Deling door nul inw./km²)
Woningvoorraad 0 woningen[1]

Hagenkamp is een buurt in de wijk Rozenknopje in het stadsdeel Gestel, Eindhoven. De buurt ligt in het zuidwesten van Eindhoven tegen het stadsdeel Strijp aan, ten westen van de Hoogstraat.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Hagenkamp is ontleend aan ‘akker(kamp)’ omgeven door een met hout beplante wal. De naam gaat in ieder geval terug tot de 16e eeuw en werd aangeduid voor het gebied tussen de Dommel en de Hoogstraat, wat nu de Schrijversbuurt is. Vanuit het gebied liep een weg naar het westen welke de naam Hagenkampweg had (en heeft).

Opzet[bewerken | brontekst bewerken]

Qua stadsplanning is het een verlengstuk van de wijk Genderdal, aan de andere kant van de ringweg. Ook hier is de wijk hiërarchisch opgebouwd, met de Karel de Grotelaan als centrale as. Langs de hoofdwegen vindt men middel- en hoogbouw, met daarachter de kleinschaligere bebouwing. Tussen de bebouwing is veel ruimte overgelaten voor publiek groen.

De meeste huizen zijn gebouwd in de twee decennia na de Tweede Wereldoorlog. Met name de bebouwing ten oosten van de Karel de Grotelaan is een voorbeeld van wederopbouwarchitectuur.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hagenkamp van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.