Halve Maen (schip)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het vertrek in 1909 van de replica van de Halve Maen naar Amerika trok veel bekijks in Amsterdam.
De replica van de Halve Maen, ter hoogte van Manhattan

De Halve Maen was het schip van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) dat, onder leiding van kapitein Henry Hudson, in september 1609 de haven van New York binnenvoer.

Het schip had een lengte van 21 meter en was vanaf 1609 in gebruik bij de VOC. Op 6 april voer het schip, met Hudson - een Engelsman in dienst van de Republiek - als kapitein, vanaf Texel uit met als opdracht via Nova Zembla een doorgang naar Indië te vinden. Hudson negeerde zijn contract echter en besloot om een westelijke doorgang te zoeken. Via de Faeröer, Newfoundland en Nova Scotia kwam het schip uiteindelijk in september 1609 bij Nieuw-Nederland aan. Het schip voer vervolgens de Hudsonrivier in, maar keerde om bij Albany omdat de rivier er te ondiep en te smal werd. Het schip voer over de Atlantische Oceaan terug naar Engeland, waar het de haven van Dartmouth bereikte.

Eind 1618 brandde het schip uit bij een Engelse aanval op Jakarta.

Andere Halve Maenen[bewerken]

  • In 1909 werd onder leiding van Ir. E.J. Benthem een replica van de Halve Maen gebouwd op de marinewerf. Dit schip werd aangeboden aan Amerika voor de Hudson-Fulton celebration in 1909. De replica kwam uiteindelijk in een park te liggen en is door vandalisme uitgebrand.
  • In 1989 heeft The New Netherlands Museum later nog een replica gebouwd. Deze voer tot 2015 op de Hudson met groepen scholieren aan boord.
  • In 2005 werd een rondvaartboot in de Brabantse Biesbosch (op zonnecellen) met deze naam opgeleverd.
Bronnen