Meeldauwlieveheersbeestje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Halyzia sedecimguttata)
Meeldauwlieveheersbeestje
Meeldauwlieveheersbeestje
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Coleoptera (Kevers)
Familie:Coccinellidae (Lieveheersbeestjes)
Geslacht:Halyzia
Soort
Halyzia sedecimguttata
(Linnaeus, 1758)
Originele combinatie
Coccinella sedecimguttata
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Meeldauwlieveheersbeestje op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Het meeldauwlieveheersbeestje (Halyzia sedecimguttata) is een kever uit de familie lieveheersbeestjes (Coccinellidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1758 als Coccinella sedecimguttata gepubliceerd door Carl Linnaeus.[1]

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De kleur van de imago is oranje met meestal 16 witte vlekken op de dekschilden. De imago is tussen 4,5 en 6 mm groot.[2] De vlekken op het halsschild zijn vaak meer oranje gekleurd. Een typisch kenmerk zijn de lichtgekleurde middennaden van de dekschilden, waardoor die open lijken te staan. De schildranden zijn plat, als bij de rand van een bolhoed, en enigszins doorzichtig. Ook de zijkanten van het halsschild zijn doorzichtig. De twee voelsprieten zijn wat langer dan bij andere soorten.

Voorkomen en habitat[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort komt voor in grote delen van Europa, waaronder Nederland[3] en België, maar is niet overal algemeen. Het leeft voornamelijk in bosrijke gebieden met loofbomen.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Van deze kever eten zowel de larven als de volwassen dieren schimmels uit de groep die meeldauw genoemd wordt. Doordat de volwassen kever kan vliegen, draagt die bij aan de verspreiding van de meeldauw.