Hamshenis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hamshenis
Համշինի
Hamshenisvrouwen, Rize, Turkije
Hamshenisvrouwen, Rize, Turkije
Totale bevolking naar schatting 750.000
Verspreiding Vlag van Turkije TUR
Vlag van Georgië GEO
Vlag van Rusland RUS
Vlag van Armenië ARM
Abchazië
Taal Armeens, Hamshenisdialect, Turks
Geloof christendom, islam
Verwante groepen Armeniërs, Indo-Europeanen
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken

De Hamshenis (Turks: Hemşinli, Armeens: Համշինի) is de benaming voor een Armeense bevolkingsgroep uit de oostelijke Pontus, in het Noordoosten van Turkije. De Hamshenis zijn onder te verdelen in drie groepen; orthodoxe christenen in diaspora (afkomstig uit de Pontus), islamitische Hamshenis in de districten Hemşin en Çamlıhemşin in de provincie Rize, en de islamitische Hamshenis uit de provincie Artvin. De laatste twee groepen vormen samen met zo'n 50.000 mensen ongeveer een derde van Armeense populatie in Turkije. De islamitische Hamshenis waren uitgezonderd van de deportaties in 1915 vanwege hun geloof.

Hamshenis in Rize[bewerken]

In de zuidelijke districten van de provincie Rize, hoog in het Pontisch Gebergte en met name in de Fırtınavallei die dwars door de districten Çamlıhemşin en Hemşin heen trekt, woont een populatie van enkele duizenden Hamshenis die nog een deel van hun cultuur behouden hebben. Zij spreken Turks met een Armeens accent en gebruiken nog veel Armeense woorden. Ook hun klederdracht verschilt van die van de andere etnische groepen in de regio. Voor sommigen in deze districten is de Armeense afkomst een gevoelig onderwerp. In de jaren 70 en 80 was het in Turkije zeer gevaarlijk om over deze onderwerpen te praten. Tegenwoordig heeft het Armeens een kleine opleving in de provincie Rize, en meerdere locale artiesten brengen weer liederen in de taal uit.

Hamshenis in Artvin[bewerken]

In de hooggelegen districten van de provincie Artvin in het uiterste Noordoosten van Turkije, nabij de grens met Georgië, is nog een redelijk vitale populatie Hamshenis. Zij spreken, in tegenstelling tot de Hamshenis in Rize, een vorm van West-Armeens als moedertaal, en hebben ook enkele Armeense feesten in stand gehouden. In Artvin onderwijzen zij hun kinderen ook sinds enkele jaren met moeite in het lezen van het Armeense schrift.

Hamshenis in Diaspora[bewerken]

Hamshenis hebben een enorme populatie in diaspora. In tegenstelling tot de Armeniërs die naar Der Zor in de Syrische woestijn werden gedeporteerd en vervolgens naar de Verenigde Staten of Frankrijk vertrokken, ontvluchtten veel Pontische Christelijke Armeniërs via de Kaukasus en de Zwarte Zee naar Rusland. In dat land, met name in Moskou leeft nog altijd een grote Hamshenis bevolking, als ook in de havensteden van Oekraïne. Verder leeft een grote groep Hamshenis ook in Armenië.

Geplaatst op:
16-08-2011
Dit artikel is een beginnetje over landen & volken. U wordt uitgenodigd op bewerken te klikken om uw kennis aan dit artikel toe te voegen. Crystal txt.png