Han Balvert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Han Balvert
Het opbrengen van de gearresteerde SD-er J. C. Balvert
Bijnaam De Schrik van Gouda
Geboren 8 februari 1916
Moordrecht
Overleden 22 oktober 2000
Oberhausen, Duitsland
Rustplaats Gecremeerd[1]
Religie Rooms-Katholiek[2]
Land/zijde Vlag van Nederland Nederland
Vlag van nazi-Duitsland nazi-Duitsland
Vlag van Duitsland tijdens de geallieerde bezetting Duitsland
Statenloos[1]
Onderdeel Wehrmacht
Sicherheitsdienst
Dienstjaren 1940 - 1945
Rang SS-Unterscharführer
Eenheid Heeres Kraftfahr-Park[3]
(juli 1940 - juli 1941)
Nationalsozialistisches Kraftfahrkorps
Slagen/oorlogen Tweede Wereldoorlog
Ander werk Vrachtwagenchauffeur[1]

Johannes Cornelis Balvert (Moordrecht, 8 februari 1916 - Oberhausen, 22 oktober 2000), alias "de Schrik van Gouda", was een Nederlandse oorlogsmisdadiger.

Balvert had in de Tweede Wereldoorlog deelgenomen aan de Duitse invasie in Rusland. Na zijn terugkeer naar Nederland werd hij in 1944 als ‘Unterscharführer’ van de Sicherheitsdienst in Gouda gedetacheerd. In deze functie is hij verantwoordelijk geweest voor de liquidatie van diverse mensen in de regio Gouda.[4] Meerdere pogingen om Balvert hiervoor om te brengen zijn mislukt. Hij werd op 2 mei 1945 gearresteerd en tot zijn veroordeling ondergebracht op diverse plaatsen in het land. In mei 1947 wist hij uit Scheveningen te ontsnappen, maar hij werd na enkele maanden toch weer opgepakt.

In 1950 werd Balvert voor zijn oorlogsmisdaden tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Vanwege zijn jeugdige leeftijd werd geen doodstraf geëist. In cassatie werd de opgelegde straf teruggebracht tot twintig jaar. Gratieverzoeken leidden tot een feitelijke gevangenisstraf van dertien jaar en acht maanden. In 1959 kwam hij vrij en vestigde hij zich in Duitsland. Daar overleed hij in 2000 in Oberhausen.

Balvert verklaarde na zijn arrestatie op 2 mei 1945 meerdere malen te zijn mishandeld. Van zijn relaas is proces-verbaal opgemaakt door A.M. van Tuyll van Serooskerken, die door de Nederlandse regering was belast met een onderzoek naar mogelijke misstanden in de verblijfs- en bewaringskampen voor politieke delinquenten.

Onderscheiding[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]