Hans Croiset

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hans Croiset
Hans Croiset in 1986
Algemene informatie
Volledige naam Henri Julien Croiset
Geboren 15 oktober 1935
Land Nederland
Werk
Jaren actief 1972-2022
Beroep toneelregisseur, acteur, schrijver
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Henri Julien (Hans) Croiset (Amsterdam, 15 oktober 1935) is een Nederlands regisseur en toneel-, televisie-, film- en stemacteur die voornamelijk in het theater werkzaam is. Sinds 2007 is hij ook actief als auteur. Hij publiceerde een autobiografie en enkele romans.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Croiset werd geboren als de zoon van acteur en regisseur Max Croiset en actrice Jeanne Verstraete. Hij is de oudere broer van acteur Jules Croiset (1937) en een neef van Coen Flink (1932-2000) en Guus Verstraete jr. (1947-2017).

In 1973 richtte hij theatergezelschap Publiekstheater op, waar naast zijn vader ook acteurs als Sigrid Koetse, Eric Schneider en Petra Laseur van deel uitmaakten. In 1987 fuseerde het gezelschap met de Toneelgroep Centrum tot het nieuwe gezelschap Toneelgroep Amsterdam.

In 1986 werd hij aangesteld om een nieuw toneelgezelschap vorm te geven, het Nationale Toneel.[1] In 1996 richtte hij met Ronald Klamer Het Toneel Speelt op, waar acteurs als Peter Blok, Mark Rietman, Carine Crutzen, Marisa van Eyle, Gijs Scholten van Aschat en Jaap Spijkers werkzaam voor zijn.

In 2004 regisseerde hij voor laatstgenoemd gezelschap Joost van den Vondels stuk Jozef uit Egypte, nadat hij al in 1988/89 met het Nationaal Toneel de Gijsbrecht had gebracht. In 2008 regisseerde hij voor toneelmeesters (stage entertainment) het stuk Moeder Courage en haar kinderen van Bertolt Brecht.

Naast toneelwerk regisseerde Croiset ook opera's, zoals in het seizoen 1996/1997 de opera Don Carlos van Giuseppe Verdi voor de Nationale Reisopera.

Croiset was ook in tientallen televisie- en filmproducties te zien. Zo had hij kleine rollen in de films A Bridge Too Far (1977) en Grijpstra & De Gier (1979) met onder meer Rijk de Gooyer en Rutger Hauer en speelde hij in televisieseries als Oud Geld, Wilhelmina en Parels & Zwijnen.

In maart 2008 verscheen van zijn hand de autobiografische roman Badhuisweg, waarin hij vertelt over zijn jeugdjaren die hij voor een groot deel doorbracht aan de Scheveningse Badhuisweg. In het verhaal neemt zijn vader een prominente rol in.

In 2017 verscheen Ik, Vondel, een fictieve biografie.

Op 6 mei 2022 maakte hij bekend afscheid te nemen van het toneel.[2] Op zondag 5 juni speelt hij zijn laatste voorstelling in de stad waar hij in 1953 zijn theaterloopbaan is begonnen: Rotterdam.

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Croiset is sinds 1962 getrouwd met theatermaakster en oud-Eerste Kamerlid Agaath Witteman met wie hij een dochter en twee zoons heeft.[3]

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hans Croiset met Ina van Faassen in het televisiespel Een bruid in de morgen (1959)

Hoorspelen[bewerken | brontekst bewerken]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2007: Badhuisweg, uitgeverij Cossee
  • 2010: Lucifer onder de Linden, uitgeverij Cossee
  • 2013: Lente in Praag, uitgeverij Cossee
  • 2017: Ik, Vondel, uitgeverij Cossee

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hans Croiset van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.