Hans Op de Beeck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Hans Op de Beeck (Turnhout, 1969) is een Belgisch (Vlaams) beeldend kunstenaar die leeft en werkt in Anderlecht (Brussel).

Hans Op de Beeck
Hans Op de Beeck3.JPG
Persoonsgegevens
Geboren 1969
Geboorteland België
Beroep(en) Beeldend kunstenaar
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Hedendaagse kunst
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Opleiding[bewerken]

Hans Op de Beeck studeerde Vrije Kunsten aan de Kunsthogeschool Sint-Lukas te Brussel. Nadien studeerde hij nog een jaar verder aan het Hoger Instituut van Schone Kunsten (het HISK, toen in Antwerpen, vandaag in Gent), en vervolgens twee jaar aan de Rijksakademie (Amsterdam). In 2002-2003 was hij een jaar lang 'artist in residence' aan het MoMA-P.S.1 Studio Program in New York City.

Situering[bewerken]

Aanhalingsteken openen

"Ik hou erg van oude schilderkunst en van dat idee om een venster op de wereld te bieden. Zodat je de toeschouwer uitnodigt om gewoon te staren. Ik hoop dat moment op te roepen waarop je je eigen individuele verhalen even opzij schuift en gewoon even alleen kan zijn met of in een beeld. Dat is voor mij de ruimte van de kunst - die ik ook terugvind in de oude schilderkunst. Gewoon kijken naar een landschap van Joachim Patinir of een interieur van Johannes Vermeer, en alles loslaten. Ik geloof heel erg in het oude idee van catharsis: de tragische en problematische, maar tegelijk troostende kwaliteit van het beeld."

Aanhalingsteken sluiten

Multi-disciplinair beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck maakt sculpturen, monumentale installaties, tekeningen, aquarellen, foto's, kunstvideo's, animatiefilms, film, muziek en teksten. Vaak toont hij ons fictieve, hedendaags aandoende locaties, situaties en omgevingen die de toeschouwer bekend voorkomen. Dit houdt zowel stille, verlaten plaatsen om te reflecteren in als drukbevolkte omgevingen die ons iets duidelijk maken over hoe wij nu leven, welke levenspatronen wij volgen en hoe we omgaan met tijd, ruimte en met elkaar.

Op de Beecks beeldtaal is stil en terughoudend en verwijst naar de grote levensvragen. Afwisselend ernstig en ironisch stelt hij vragen die onbeantwoord blijven, zonder daarbij te willen oordelen. De kunstenaar ziet zijn werk als een manier om met de melancholie en de absurditeit van het menselijke bestaan om te gaan.

Vanaf 2001, toen hij winnaar werd van de Prijs Jonge Belgische Schilderkunst, kreeg hij alom bekendheid met zijn artistiek werk onder de vorm van grootschalig opgevatte installaties met poëtisch vertaalde onderwerpen zoals een nachtelijk kruispunt of een zicht op een door oorlog vernietigd dorp. In 2009 presenteerde de kunstenaar een nieuwe video met als titel Staging Silence, waarin twee paar anonieme handen een wereld op schaal al knutselend voor de ogen van de toeschouwer telkens transformeren in een nieuwe beeld. Daarbij kan je dus volgen hoe de kunstenaar het werk vormgeeft met de eenvoudigste elementen als propjes watten, karton of strooisuiker.

Op de Beeck houdt zelf erg van oude schilderkunst, zoals het werk van Johannes Vermeer omwille van diens perfect geënsceneerde, artificiële composities die toch als authentiek ervaren worden. De kunstenaar stelt dat het huidige kunstmuseum voor de bezoeker een mijmerplek, een bezinningsruimte kan zijn, waar men tot zichzelf kan komen. Dat is volgens hem een voorname kwaliteit van de hedendaagse kunst: ademruimte bieden, tijdsbeleving centraal stellen, context en ruimte aanreiken. De kunstenaar verklaart: "Zelf heb ik in mijn werk een grote aandacht voor het oproepen van een stemming en schuw ik de emotie niet: de ontroering, de dreiging, de lach... Ik probeer dingen te doen oplichten die tussen de decors van alledag verscholen zitten. Daarbij hoop ik dat mensen meer geprikkeld kunnen raken om anders naar hun eigen omgeving te kijken, dat ze ook kleine, verdoken, schijnbaar onbelangrijke dingen meer en anders leren appreciëren."

Onderscheidingen[bewerken]

Monografische Publicaties (selectie)[bewerken]

  • "Hans Op de Beeck: The Wilderness Inside - Location (6)", 2008, 92 pages, ISBN 978-9-081-34170-7 (with an essay by Nicolas de Oliveira & Nicola Oxley)
  • "Hans Op de Beeck: Extensions", 2007, Hatje Cantz Verlag, 112 pages, ISBN 978-3-7757-2096-0 (with a novella by Hans Op de Beeck)
  • Nicolas de Oliveira & Nicola Oxley, "Hans Op de Beeck: On Vanishing", 2007, Mercatorfonds & Xavier Hufkens, 368 pages, ISBN 978-90-6153-711-3 (Plantin-Moretus Award 2008)

Externe link[bewerken]

Referenties[bewerken]