Hans von und zu Aufseß

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hans von und zu Aufseß
Portret door Louise Wolf (1830)
Portret door Louise Wolf (1830)
Algemene informatie
Volledige naam Hans Philipp Werner Freiherr von und zu Aufseß
Geboren Aufseß, 7 september 1801
Overleden Münsterlingen, 6 mei 1872
Nationaliteit Duits
Beroep Antiquair

Hans Philipp Werner Freiherr von und zu Aufseß (7 september 1801 - 6 mei 1872) was een Duitse baron, antiquair en oprichter van het Germanisches Nationalmuseum in Neurenberg.

Von und zu Aufseß werd geboren in de adellijke Aufseß familie, hij studeerde rechten in Erlangen en was werkzaam bij de rechtbanken van Bayreuth en Gräfenberg. Hij behaalde zijn doctoraat in de rechten in 1822 en verliet de openbare dienstverlening om zich te wijden aan de administratie van het familiebezit en een studie van Duitse oudheid. Hij verzamelde een aanzienlijke boekencollectie en kunstverzameling. Zijn genealogisch onderzoek naar de geschiedenis van zijn familie werd in 1838 gepubliceerd.

Zijn antiquarische studies werden beïnvloed door de idealen van de romantisme en de ontluikende Duitse nationalisme van de tijd. Vanaf 1823 werkte hij bij Anzeiger für Kunde der deutschen Vorzeit en vanaf 1846 zette Von und zu Aufseß zich in voor de oprichting van een museum voor Duitse oudheid. Hij verhuisde in 1848 naar Nuremberg en werkte daar een een aantal jaar in aanloop tot de opricht van het, toen nog, Germanisches Museum in 1852 waar hij tot 1862 tot directeur aanbleef. In dat jaar ging hij met pensioen en verbleef zijn laatste jaren op een landgoed in Kressbronn am Bodensee.

Bronnen, noten en/of referenties