Harare

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Harare
Plaats in Zimbabwe Vlag van Zimbabwe
Vlag van Harare
Wapen van Harare
Harare (Zimbabwe)
Harare
Situering
Provincie Harare
Coördinaten 17° 51′ ZB, 31° 2′ OL
Algemeen
Inwoners
(2002)
1.444.534
Hoogte 1483 m
Foto's
Second Street, Harare
Second Street, Harare
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Harare (tot 1982 Salisbury) is de hoofdstad van Zimbabwe. De stad telde ongeveer 1,4 miljoen inwoners bij de volkstelling van 2002 en naar schatting ongeveer 2,8 miljoen mensen wonen in de agglomeratie. Harare is de grootste stad van het land en ook het politiek en economisch centrum. De stad is een handelscentrum voor tabak, maïs, katoen en citrusvruchten. Verder worden er textiel, staal en chemicaliën gefabriceerd en is er een goudmijn in de buurt. Harare ligt op een hoogte van 1.483 meter en heeft een gematigd klimaat.

In Harare bevindt zich de Universiteit van Zimbabwe, de grootste universiteit in het land. De Internationale Boekenbeurs van Zimbabwe is er jarenlang de belangrijkste boekenbeurs van Afrika geweest.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De stad werd gesticht door de Engelsen in 1890 als een fort door de Pioneer Column, een strijdkracht die opgericht werd door Cecil Rhodes, de stichter van Rhodesië. De stad kreeg oorspronkelijk de naam Fort Salisbury, naar de markies van Salisbury, die toen premier van Engeland was. Later werd de naam ingekort tot Salisbury. Salisbury werd een gemeente in 1897 en een stad in 1935. Zij was de hoofdstad van de federatie van Rhodesië en Nyasaland van 1953 tot 1963. Daarna bleef ze de hoofdstad van Zuid-Rhodesië en ze werd in 1965 de hoofdstad van Rhodesië onder premier Ian Smith. Sindsdien groeide Salisbury uit tot een moderne stad.

Toen Robert Mugabe in 1980 aan de macht kwam, wilde hij de Europese naam veranderen en uiteindelijk gebeurde dat op 18 april 1982. Toen herdacht het land het tweede jaar van de stichting van Zimbabwe.

Tegenwoordig wordt Harare zwaar getroffen door het onderdrukkende bewind van Robert Mugabe. De stad heeft te lijden van de landonteigening van blanke boeren en de daarop volgende ernstige economische teruggang. Diensten als het ophalen van vuilnis en het repareren van de straten liggen volledig stil. Ook de politieke situatie is instabiel; de gekozen raad werd naar huis gestuurd en werd vervangen door een raad van Mugabe’s volgelingen. In mei 2005 liet de Zimbabwaanse regering alle armere voorsteden slopen, bekend als de Operatie Murambatsvina. Dit gaf een scherpe reactie in de hele wereld, want het vond plaats zonder enige waarschuwing. De regering zei dat het hiermee een einde aan armoede wil maken, maar over het algemeen wordt aangenomen dat dit is gedaan om de mensen die de oppositie steunen de mond te snoeren. Er waren ook geen plannen voor het herbouwen van huizen.

Stedenbanden[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren in Harare[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Harare van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.