Hardenbergia violacea

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hardenbergia violacea
Hardenbergia violacea
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'Nieuwe' tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Fabales
Familie:Fabaceae (Vlinderbloemenfamilie)
Onderfamilie:Faboideae
Geslacht:Hardenbergia
soort
Hardenbergia violacea
(Schneev.) Stearn
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Hardenbergia violacea op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Hardenbergia violacea, in Australië algemeen bekend als False Sarsparilla,[1] is een plantensoort uit de vlinderbloemenfamilie en onderfamilie Faboideae; ze komt van nature voor in Australië.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

Het geslacht, Hardenbergia, is vernoemd naar de gravin Franziska von Hardenberg[2] van de Nedersaksische adellijke familie. Zij was de zus van (onder andere plantkundige) Charles von Hügel,[3] die in 1833 en '34 Australië aandeed om de flora te bekijken en plantenzaden voor zijn tuin te verzamelen. De soortaanduiding, violacea, betekent 'paarskleurig'.[2]

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort is een altijd groene, kronkelende klimplant, met kleine vlinderbloemen, die meestal paars, violet of wit zijn[2] met een gele vlek bij de basis.[4] De bladeren zijn donkergroen en leerachtig.[2] In de herfst verschijnen aan de plant bruinkleurige erwten.[4]

In Nederland kan de soort als klimplant tegen een hek groeien, maar ook in potten gehouden worden. De plant groeit het best in de zon in een vochtige bodem.

Eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Hoogte tot 3 meter, vorstbestendig. Houtige slingerplant. De smal ovale bladeren zijn 2,5 tot 12 cm lang. De violette, maar soms ook roze of witte bloemen hebben gele vlekken op de bovenste kroonbladen en bloeien in de lente. In de herfst verschijnen bruinige peulen van 3 à 4 cm lang.