Harlequin Enterprises

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Harlequin Enterprises Limited is een Canadese uitgeverij uit Toronto van romantische fictie voor vrouwen, opgericht in 1949 door Richard Bonnycastle [1]. Het bedrijf is in bezit van Torstar Corporation, de grootste krantenuitgever van Canada. Maandelijks geeft Harlequin ongeveer 120 nieuwe pocketboeken uit in 29 verschillende talen. Deze boeken worden verspreid in 109 landen. [2] Deze boeken worden door meer dan 1300 auteurs wereldwijd geschreven. [3] De omzet van Harlequin Enterprises is $585 miljoen per jaar. [4]

Harlequin geeft onder andere young adultboeken, psychologische thrillers, doktersromans historische romans, erotische romans en fantasyboeken uit. De pockets zijn verkrijgbaar in supermarkten en kiosken en in abonnementsvorm. De boeken van Harlequin worden ook wel 'driestuiverroman' (vanwege de lage prijs) of 'keukenmeidenroman' genoemd.

Harlequin begint in 1957 met de aankoop van nieuwe titels van de Britse uitgeverij Mills & Boon en gaat in 1968 naar de beurs In 1975 wordt Harlequin Holland gestart.[1] Harlequin Holland heeft 13 verschillende reeksen, met als bekendste de "Bouquetreeks" (zoals Balfour Fortuin), "Intiem", "Doktersroman", "White Silk" en "Prelude". Het vaste onderwerp van de Bouqetreeks is de liefde en de verhaallijn verloopt volgens een vast stramien: een man en een vrouw ontmoeten elkaar, een relatie lijkt er niet in te zitten, maar aan het eind krijgen ze elkaar toch.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. a b Over ons op Harlequin.nl
  2. Torstar Corporation (28 februari 2007). Torstar Corporation Announces Fourth Quarter and 2006 Full Year Results. Persbericht. Geraadpleegd op 18 juli 2012.
  3. About Harlequin op harlequin.com
  4. Wyatt, Edward. 'Sorry, Harlequin,' She Sighed Tenderly, 'I'm Reading Something Else' (August 17, 2004) Geraadpleegd op 18 juli 2012