Hartelkanaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hartelkanaal
Hartelkanaal
Lengte 21 km
Scheepsklasse VIc [1]
Jaar ingebruikname 1962-1973
Van Oude Maas
Naar Beerkanaal (Eerste Maasvlakte)
Loopt door Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Luchtfoto Europoort: de Brittanniëhaven (met windscherm), het Hartelkanaal en het Brielse Meer. Bron: beeldbankVenW
Portaal  Portaalicoon   Maritiem
Verkeer & Vervoer

Het Hartelkanaal is een kanaal in de Europoort. Het kanaal loopt tussen de linkeroever van de Oude Maas, vlak voordat deze samenstroomt met de Nieuwe Maas, en het Beerkanaal op de Eerste Maasvlakte. Het kanaal is geschikt voor binnenscheepvaart CEMT-klasse VIc.[1] Het kanaal staat in open verbinding met de zee, en heeft dus ook een getij.

Het Hartelkanaal wordt voornamelijk gebruikt door de duwvaart, die erts en kolen vervoert vanaf het Europees Massagoed Overslagbedrijf en het Ertsoverslagbedrijf Europoort naar de Duitse staalindustrie. Het kanaal is genoemd naar de verdwenen buurtschap Hartel bij Spijkenisse.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Hartelkanaal is aangelegd voor de binnenvaart, terwijl het parallel lopende Calandkanaal bedoeld was voor de zeescheepvaart. Het Hartelkanaal was door de Hartelsluizen gescheiden van de getijdenrivier de Oude Maas. Het was een zoetwaterkanaal zonder getijden; voor de binnenvaart was er een verbinding tussen beide kanalen gemaakt: de Rozenburgsesluis. Eind 1997 is de Beerdam tussen het Beerkanaal in de Europoort en het Hartelkanaal doorgestoken en zijn de Hartelsluizen geopend. Sindsdien is het Hartelkanaal een brakwater kanaal en is blootgesteld aan de invloed van het getij. Ter bescherming van het achterland tegen stormvloeden is daarom ter hoogte van Spijkenisse de Hartelkering aangelegd, die dezelfde functie heeft als de Maeslantkering. Deze kering staat staat normaal gesproken open.

Bruggen[bewerken | brontekst bewerken]

Over het kanaal liggen van oost naar west de volgende bruggen:

Nr.: Naam: Soort: Traject: Afbeelding:
1 Hartelbrug verkeersbrug
(basculebrug en liggerbrug)
N218
Botlek - Oostvoorne
(Hartelweg)
2 Harmsenbrug verkeersbrug
(basculebrug en tuibrug)
N57
Rozenburg - Middelburg
3 Suurhoffbrug
a) verkeersbrug
(basculebrug en liggerbrug)
A15
Europoort - Bemmel

b) spoorbrug
(basculebrug en tuibrug)
Maasvlakte - Kijfhoek
(Havenspoorlijn Rotterdam)