Havenmeester

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Harbour Master's Office, Hamble - geograph.org.uk - 25110.jpg

Een havenmeester, in België ook havenkapitein genoemd, is een functionaris in dienst van de overheid of van een geprivatiseerd havenbeheer, die is belast met het toezicht op het veilig en economisch gebruik van een haven. Dat kan een zee- of een binnenhaven zijn. Hij heeft eventueel ook het toezicht over vaarwegen, die de haven toegankelijk maken

Door de grote verschillen tussen havens in aard en omvang, is de functie van havenmeester zeer divers. Hij of zij ziet over het algemeen toe op veiligheid, bevaarbaarheid en technische staat van een haven en regelt het gebruik ervan door de scheepvaart. Tevens ziet hij er op toe dat de vaargeul voldoende diep is, dat de kade goed is afgewerkt en dat schippers ordelijk aanmeren. Ook veel jachthavens hebben een havenmeester. In de grotere havens is de havenmeester over het algemeen een ambtenaar. In de grotere havens worden de taken van de havenmeester ook steeds meer door diverse functionarissen bekleed.

Vereniging van havenmeesters[bewerken]

In 1949 is de Vereniging van Havenmeesters in Nederland, VHN, opgericht. Statutair ingeschreven in Amsterdam.

Havenmeesters van de grote havens in België en Nederland[bewerken]

  • Rotterdam: De eerste havenmeester die we bij naam kennen was Maerten Jacobs Wildehaer, van 1554 tot 1558. De huidige (Rijks-)havenmeester is René de Vries.
  • Antwerpen: Bjorn Wegge
  • Amsterdam: Janine van Oosten
  • Zeebrugge: Joachim Coens

Wetenswaardigheden[bewerken]

Om een havenmeester van een jachthaven op te roepen kan marifoon-kanaal 31 (Marina kanaal) worden gebruikt, dat daarvoor is gereserveerd.

Externe link[bewerken]