Hector International Airport

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hector International Airport
Hector International Airport
IATA: FAR ICAO: KFAR
Algemene informatie
Opgericht 1927
Type Publiek
Eigenaar City of Fargo Municipal Airport Authority
Plaats Fargo (North Dakota)
Hoogte 273
Coördinaten 46° 55′ NB, 96° 49′ WL
Website www.fargoairport.com
Locatie in North Dakota
Hector International Airport (North Dakota)
Hector International Airport
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
18/36 2744 beton
9/27 1921 beton
13/31 1159 beton
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Hector International Airport is de luchthaven van de Amerikaanse stad Fargo (North Dakota). Ze ligt op het grondgebied van de stad, een zestal kilometer ten noorden van het centrum. Het is de grootste luchthaven in de staat North Dakota en bedient de agglomeratie Fargo-Moorhead en het omringende gebied in het oosten van North Dakota en het noordwesten van Minnesota.

De luchthaven is bereikbaar via Interstate 29, die ten westen van het vliegveld ligt. Net ten zuiden van het vliegveld bevindt zich de North Dakota State University.

Een gedeelte van de luchthaven is de basis van de 119th Wing van de Air National Guard van North Dakota, de "Happy Hooligans", met C-21A Learjets (de militaire versie van de Learjet 35) en onbemande MQ-1 Predators.

Op de luchthaven is er ook een vliegtuigmuseum, het Fargo Air Museum met verschillende historische vliegtuigen waarvan de meeste vliegwaardig zijn.

Deze luchthaven was de bestemming van het vliegtuig waarmee Buddy Holly, Ritchie Valens en The Big Bopper verongelukten in februari 1959.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van de luchthaven gaat terug tot 1927, toen Martin Hector een terrein verhuurde aan de stad Fargo. In 1931 schonk Hector het terrein aan de stad, dat Hector Field werd gedoopt.

In 1953 werd een nieuwe terminal in gebruik genomen, en de naam werd veranderd in Hector Airport. In 1982 werd dit Hector International Airport, nadat de douane een kantoor had geopend in de luchthaven. In 1986 werd de huidige terminal gebouwd aan de westzijde van het terrein, die in 2008 werd vergroot. Er waren dan vijf aviobruggen.[1]

Trafiek[bewerken | brontekst bewerken]

Lijnvluchten naar elf binnenlandse bestemmingen werden in 2013 uitgevoerd door Delta Airlines, United Express, Allegiant Air, Frontier Airlines en American Eagle. Er werden 797.000 passagiers verwerkt, een stijging met 9,4% ten opzichte van 2012. Er waren 7377 vluchten vanop de luchthaven, gemiddeld 21 per dag.[2]

Zie de categorie Hector International Airport van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.