Hector Treub

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hector Treub (door Corrie Boellaard, 1915)

Hector Treub (Voorschoten, 1 augustus 1856Amsterdam, 7 april 1920) was, na de Leidse HBS en een studie in Leiden, vanaf 1886 hoogleraar verloskunde in Leiden en vanaf 1896 in Amsterdam. Hij volgde er zijn vroeg-overleden collega en vriend Van der Meij op, en maakte diens droom, een nieuwe Vrouwenkliniek, waar. Treub kreeg in 1898 hierover de leiding.

Treub kwam op voor vrouwen. Hij zette zich in voor een betere wettelijke en sociale positie van hen. Ook maakte hij zich sterk voor (hoger) onderwijs aan hen. De eerste Nederlandse vrouwelijke arts Aletta Jacobs en hij werden zeer geraakt door vaak kommervolle vrouwenlevens en maakten zich sterk voor ‘preventief (seksueel) verkeer’, ook wel 'facultatieve steriliteit', (1898) wat hun in die tijd niet in dank afgenomen werd. Tevens pleitte hij voor wettelijke maatregelen ter voorkoming van huwelijken van erfelijk belasten (1900).

Treub schreef veel. Een belangrijk werk was het baanbrekende Leerboek der gynaecologie (1892). Verder publiceerde hij het Leerboek der verloskunde (1898) waarvoor Van der Meij aanzetten had gegeven (eerst onder diens naam, latere herziene uitgaven verschenen onder zijn eigen naam). En hij schreef een Leerboek der gerechtelijke verloskunde (1908).

Treub was onder meer voorzitter van de Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der geneeskunst, de federatie van beroepsverenigingen van artsen, tegenwoordig beter bekend als KNMG.

In 1907 trouwde hij met de schilderes Corrie Boellaard. Zijn oudste broer was de Indische botanicus Melchior Treub; zijn jongste broer de liberale politicus Willem Treub.

Op 13 september 1918 was Hector Treub passagier van de ramptrein bij Weesp waar hij de eerste hulpverlening organiseerde.

Publicaties van Treub[bewerken | brontekst bewerken]

Geboortehuis van Treub in Voorschoten

Publicaties over Treub[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hector Treub van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.