Heel Holland Bakt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Heel Holland bakt
Genre Kookprogramma
Speelduur 50 minuten
Presentatie Martine Bijl
Jury Robèrt van Beckhoven
Janny van der Heijden
Land van oorsprong Groot-Brittannië
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 5 juni 2013
Afleveringen 8
Seizoenen 2
Zender NPO 1 (MAX)
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Heel Holland Bakt is een televisieprogramma van Omroep MAX waarin tien Nederlanders strijden om de titel "beste thuisbakker van Nederland". Het wordt gepresenteerd door Martine Bijl en een tweekoppige jury die bestaat uit banketbakker Robèrt van Beckhoven en culinair publicist Janny van der Heijden. Het eerste seizoen werd uitgezonden vanaf 5 juni 2013. Het 2e seizoen begon op 7 september.

Oorsprong[bewerken]

Het programma vindt zijn oorsprong in het Engelse The Great British Bake Off, dat sinds 2010 wordt uitgezonden op BBC Two.

Opzet[bewerken]

Heel Holland Bakt is een wedstrijd om de titel "beste thuisbakker van Nederland". Iedere aflevering heeft een thema. In elke aflevering voeren de kandidaten drie opdrachten uit:

  1. Signatuuropdracht. Bij deze opdracht moeten de kandidaten een klassiek recept bakken, maar ze moeten hier hun eigen wending aan geven.
  2. Technische opdracht. Hierbij krijgen de kandidaten een lijst met ingrediënten van een bepaald recept en moeten ze zien uit te vinden hoe het product dient te worden bereid. Deze opdracht wordt door de jury blind gejureerd.
  3. Spektakelstuk. Bij deze opdracht maken de kandidaten een ingewikkelder product, waaraan ze eveneens een eigen draai moeten geven.

Seizoen 1[bewerken]

Het eerste seizoen 1 van Heel Holland Bakt begon op 5 juni 2013, bestond uit 8 afleveringen en werd gewonnen door Rutger van den Broek.

Seizoen 2[bewerken]

Het tweede seizoen begon op 7 september 2014 en zal ook uit 8 afleveringen bestaan. De kijkcijfers zijn hoog (in het tweede seizoen steeds boven de anderhalf miljoen).