Heilig Hartbeeld (Oosterbeek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Heilig Hartbeeld
Heilig Hartbeeld
Kunstenaar August Falise
Jaar 1931
Materiaal Brons
Locatie Utrechtseweg, Oosterbeek
Monumentnummer 523671
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Heilig Hartbeeld is een standbeeld in de Nederlandse plaats Oosterbeek.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Het Heilig Hartbeeld van August Falise werd in 1931 geplaatst bij R.K. St. Bernulphuskerk ter gelegenheid van het 12½-jarig jubileum van pastoor J.A.J ter Heerdt.[1] Het is een kopie van het beeld in Dreumel uit 1926, en werd gegoten door de Brusselse gieterij Verbeyst. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep het beeld twee kogelgaten op.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De Christusfiguur staat op een halve bol, die voorzien is van een fries met golfmotief. Hij toont zijn handen met stigmata en op zijn borst een vlammend hart. Het beeld staat op een vierkante bakstenen sokkel, die wordt afgesloten met een rollaag. Aan de voorzijde van het voetstuk vermeldt een mozaïek:

OOSTERBEEK AAN CHRISTUS 1931

Rijksmonument[bewerken | brontekst bewerken]

Het beeldhouwwerk is erkend als rijksmonument, onder meer "als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van in de katholieke traditie staande beeldhouwkunst uit het interbellum van de hand van de bekende katholieke Wageningse beeldhouwer A. Falise binnen wiens oeuvre de sculptuur een belangrijke plaats inneemt. Het beeld vormt een van de weinige in brons uitgevoerde H. Hartbeelden van zijn hand."[2]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]