Heinz Keßler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Heinz Kessler

Heinz Kessler (Lauban, 26 januari 1920) is een voormalige Oost-Duitse generaal en gewezen minister van Defensie van de vroegere DDR.

Levensloop[bewerken]

In de Tweede Wereldoorlog was Heinz Kessler soldaat in de Wehrmacht en werd hij vanaf 22 juni 1941 ingezet in Operatie Barbarossa. Op 15 juli 1941, nog geen maand na de duitse inval in de Sovjet-Unie, liep hij over naar het Rode Leger. In de Sovjet-Unie komt Kessler in contact met Walter Ulbricht en volgt een antifascistische opleiding in Gorki. Vanaf 1943 maakte Kessler deel uit van het Nationalkomitee Freies Deutschland, een door de KPD bestuurde beweging van krijgsgevangen duitse oostfrontmilitairen.

Als soldaat in het Rode Leger nam Heinz Kessler in april-mei 1945 deel aan de gevechten in de Slag om Berlijn. Na zijn terugkeer in zijn vaderland werd Kessler lid van de KPD en toen deze partij opging in de Sozialistische Einheitspartei Deutschlands (SED) van de SED. In 1946 was Kessler mede-oprichter van de Freie Deutsche Jugend. In hetzelfde jaar werd hij lid van het Centrale Comité van de SED.

Van 1956 tot 1967 was Kessler bevelhebber van de Luftstreitkräfte der NVA (de luchtmacht) en plaatsvervangend minister van Defensie, onder Defensie-minister Heinz Hoffmann. Van 1985 tot 1989 bekleedde Kessler zelf dit ministerschap. In 1986 werd hij lid van het Politbureau van het Centraal Comité van de SED.

Na de val van de Berlijnse Muur werd Kessler vervolgd voor zijn aandeel in de verantwoordeljkheid voor het Schiessbefehl, het bevel aan Oost-Duitse VoPo- grenswachten om gericht met scherp te schieten op mensen die illegaal de grens van de DDR overstaken tijdens een vluchtpoging naar de Bondsrepubliek. Dit Schietbevel kostte honderden mensen het leven. Kessler werd in 1993 tot een gevangenisstraf van 7,5 jaar vervoordeeld. In het voorjaar van 1998 werd hij vervroegd vrijgelaten.

Heinz Kessler werd door de DDR-regering en de bondgenoten in het Warschaupact vele malen onderscheiden. Hij was onder andere een Held van de Duitse Democratische Republiek, drager van de Karl Marx-orde, de Vaderlandse Orde van Verdienste in zilver en goud met de eregesp, ontving driemaal de Scharnhorst-orde, kreeg de Strijdorde voor Verdienste voor Volk en Vaderland, de Militaire Orde van Verdienste van de Duitse Democratische Republiek en de Banier van de Arbeid[1].

Heinz Kessler is tot op de dag van vandaag communist gebleven en nu lid van de heropgerichte KPD, de huidige Duitse communistische partij.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Te zien op [1]