Hekelingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hekelingen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Hekelingen
Hekelingen
Hekelingen
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Spijkenisse Spijkenisse
Coördinaten 51° 50′ NB, 4° 21′ OL
Algemeen
Oppervlakte 18,21 km²
Inwoners (2007) 1680
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Beluister

(info)

Hekelingen is een dorp op het voormalige eiland Putten, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Hekelingen is één van de oudste dorpen op Voorne-Putten, de eerste documentatie waarin de naam “Hekelinge” wordt genoemd stamt uit 1322. In de polders van Hekelingen zijn opgravingen gedaan waaruit blijkt dat er reeds 3000 jaar geleden mensen woonden in dit gebied. Hekelingen was tot 1966 een zelfstandige gemeente, maar had wel al sinds 1 april 1817 dezelfde burgemeester als Spijkenisse. Van 1812 tot 1817 was Hekelingen toegevoegd aan Spijkenisse. Sinds 1 mei 1966 maakt het weer deel uit van de gemeente Spijkenisse. Het dorp werd toentertijd opgenomen als wijk van Spijkenisse. Begin 21ste eeuw is hier weer verandering ingekomen, het is nu geen wijk meer, maar wordt weer als dorp gezien, waardoor nu bij het binnenkomen van Hekelingen weer een bord staat "Hekelingen, gemeente Spijkenisse". Dit was voor de bewoners een belangrijke mijlpaal.

In de 13e eeuw is het dorp ontstaan als dijknederzetting en het is nu nog een dijkdorp.

De momenteel oudste nog bestaande gesigneerde luidklok van Nederland (gesmeed in 1285) werd geluid in de eerste (niet meer bestaande) kerk van Hekelingen. Deze luidklok bevindt zich vanaf 1916 in het Rijksmuseum te Amsterdam.[1].

Sinds de 19e eeuw vaart er een veerpont tussen Hekelingen en Nieuw-Beijerland in de Hoeksche Waard, die tegenwoordig de enige autoverbinding is over het Spui.

Hekelingen heeft een eigen voetbalvereniging, VV Hekelingen.

Geboren in Hekelingen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]

  1. Gemeente Spijkenisse (2007). Gemeentelijke voorlichtingskrant Spijkenisse. 30e jaargang, nummer 8, 20 augustus 2007