Helmskink

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tribolonotus gracilis
Tribolonotus gracilis
Tribolonotus gracilis
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde: Scincomorpha (Skinkachtigen)
Familie: Scincidae (Skinken)
Geslacht: Tribolonotus (Helmskinken)
Soort
Tribolonotus gracilis
de Rooij, 1909
Tribolonotus gracilis in hand.jpg
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Reptielen

De helmskink (Tribolonotus gracilis) is een hagedis uit de familie skinken (Scincidae). De soort behoort tot de helmskinken uit het geslacht Tribolonotus.

Kenmerken[bewerken]

Het lichaam van deze hagedis bestaat uit vier rijen met doorns op rug en staart, een benige, driehoekige kop en oranje ringen rondom de ogen. Zijn voetzolen en buik bevatten klieren, die vermoedelijk dienen voor het verspreiden van geurstoffen. Ze zullen waarschijnlijk ook dienen voor onderlinge communicatie. De totale lichaamslengte inclusief staart is maximaal 25 centimeter. Van in gevangenschap gehouden exemplaren is beschreven dat een leeftijd van 10 jaar kan worden bereikt.

Leefwijze[bewerken]

Het zijn trage dieren, die zich verbergen in de strooisellaag. Als de skink blootstaat aan stress, geeft hij een luide schreeuw, waarna een verstarring intreedt en het dier zich dood houdt.

Voortplanting[bewerken]

Mannetjes zijn territoriaal ingesteld en vechten met elkaar voor de vrouwtjes. Vrouwtjes kunnen ook hun territorium verdedigen. Per legsel wordt slechts een enkel ei afgezet in rottend strooisel.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De skink komt endemisch voor in Nieuw-Guinea.[1] De habitat bestaat voornamelijk uit tropische wouden maar ze worden ook aangetroffen in bevolkte gebieden.

Referenties
  1. Peter Uetz & Jakob Hallermann. The Reptile Database - Tribolonotus gracilis
Bronnen
  • (en) Peter Uetz & Jakob Hallermann - The Reptile Database – Tribolonotus gracilis - Website Geconsulteerd 4 februari 2012
  • (en) Caresheet van deze soort in het Engels Website.